Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 9. oktober 2012 kl 21.30 Bokprogrammet

Livet før og etter fatwaen


Salman Rushdie forteller om livet under og etter fatwaen. Kjersti Annesdatter Skumsvoll er bokaktuell og ukens gjest i Bokprogrammet.

Salman Rushdie er ute med memoarboken "Joseph Anton", oppkalt etter dekknavnet han måtte skaffe seg da han levde i skjul i tolv år. Årsaken var hans bok "Sataniske vers" som ble oppfattet som så islam-kritisk at den iranske lederen Ayatollah Khomeini dømte ham til døden for blasfemi. Hele verden lærte ordet "fatwa" den dagen i 1989.

I Bokprogrammet forteller Salma Rushdie om hvordan han fant tilbake til skrivingen, og om det finnes vinnere og tapere i historien om fatwaen mot ham og "Sataniske vers".

Ukens gjest
Det var kanskje ikke opplagt at en debutbok om en ensom gammel dame som venter på å dø, skulle bli en internasjonal sensasjon. Men det var nettopp det som skjedde med Kjersti Annesdatter Skomsvolds lille bok "Jo fortere jeg går, jo mindre er jeg".

Etter å ha fått Tarjei Vesaas` debutpris, ble boken utgitt i tolv land. Irske kritikere trakk fram Samuel Beckett for å beskrive hvor god den var. '

Boken hun kommer med nå i høst, er betraktelig tykkere. Den handler om en ung kvinne ved navn Kjersti, som har fått utmattelsessykdommen ME og tror hun kan bli frisk av å skrive en bok.

Tilbake til Sørumsand
Norsk poesi er i utvikling om dagen. Vi ser en tydelig tendens til at dikterne gransker verden gjennom tydelige og konkrete tema, som for eksempel anleggsarbeid, kjøkken og strøm. Dette gjør det kanskje litt lettere å henge med, hvis man synes dikt kan være litt vanskelig å skjønne.

Den unge norske lyrikeren Thomas Marco Blatt har tatt for seg hjembygda si, Sørumsand. Det ble en reise tilbake til et sted og en tid, som vekker gamle og nye følelser.

NRK Kultur 2012
Prosjektleder : Bjørn Hulleberg
Programleder : Siss Vik
Presseansvarlig : Sarah Jordanson Fauske, tlf: 41506747
TV-seere bes henvende seg til Publikumsservice, 815 65 900.