Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 10. april 2008 kl 19.00 Migrapolis: David mot Goliat

Innvandringspolitikk og millimeter-jus

Thien Thi Vu var gift med en norsk-vietnameser og deres eneste barn ligger begravd i Nittedal. Saken hennes ligger nå til anking for tredje gang hos utlendingsnemnda. (Foto: Arne Raanaas, NRK)
Thien Thi Vu var gift med en norsk-vietnameser og deres eneste barn ligger begravd i Nittedal. Saken hennes ligger nå til anking for tredje gang hos utlendingsnemnda. (Foto: Arne Raanaas, NRK)
Migrapolis gjennomgår tre saker der norsk innvandringspolitikk overkjører det menneskelige aspekt.

I Oslo dør en mann den 21. februar 2008, han er opprinnelig fra Sri Lanka og ca 24 år gammel. Moren var på besøk for å se til sønnen som led av alvorlig hjertefeil. Da han fulgte moren til flyplassen, døde han. Øyeblikket var så sterkt at han fikk hjerteinfarkt.

Hindret hinduistisk rituale
Faren som bodde i Jaffna nord i Sri Lanka fikk beskjed om dødsfallet, dro til hovedstaden Colombo for å reise til Oslo. Han ville hit for å sørge sammen med familien, men også for å utføre de nødvendige religiøse ritualene ifølge hinduistisk tradisjon, før kremeringen av sønnen. Der er det faren som har rollen å sette fyr til sønnen når denne dør først (omvendt skal sønnen gjøre det for sin far).

Dobbelt sorg
UDI nektet faren besøksvisum og pekte på at familien i Norge selv kunne utføre farens handlinger i forbindelse med kremasjonen. Det ble anbefalt at familien kunne frakte asken til Sri Lanka. En onkel som bor i Norge, steppet inn for faren og påtok seg hans rolle.

At faren ikke fikk være med i begravelsen, er noe som har preget familien sterkt. Det er dobbelt sorg, sier de, når den avdødes sjel ikke kan falle til ro. (Når en far ikke kan utføre handlingene i forbindelse med kremeringen av en sønn, har man ofte et slikt forhold til den avdødes sjelevandring.)

UDI på sin side begrunner avslaget med at det skal det skal helt eksepsjonelle årsaker til for at besøksvisum innvilges søkere fra krigsherjede land.

120 dager til kort
Thien Thi Vu kommer opprinnelig fra Vietnam. I 1999 giftet hun seg med en norsk-vietnameser og flyttet til Norge i 2000. Etter uenigheter i ekteskapet skilte de seg to år og åtte måneder senere.

Loven i Norge sier at man må være gift i minst 3 år for å få bosetningstillatelse. Dermed fikk Thien avslag og har kjempet en kamp helt siden da. Thien har født et barn i Norge som to måneder senere, i 2003, døde av hjerte- og lungeproblemer og er gravlagt ved Nittedal Kirke. Thien har jobbet i Norge helt til hun ble fratatt arbeidstillatelsen. Nå skal Thien gifte seg på nytt og venter barn igjen.

Saken ligger nå til anking for tredje gang hos utlendingsnemnda. Vil sterke menneskelige hensyn telle denne gangen?

Iran
Bahareh Heidari Nassrabad flyktet fra Iran fordi faren ville tvangsgifte henne. Anne-Lise Langdal og Tore Letnes ble hennes fosterforeldre i Levanger. Etter to år i Norge ble hun returnert til Iran, men der ble hun avvist fordi hun manglet pass.

Saken har påført familien store psykiske lidelser, og Anne-Lise Langdal er opprørt over måten UDI har opptrådt på.

Egenprodusert flerkulturelt magasin fra NRK Østlandssendingen
Prosjektleder: Veslemøy Hvidsteen, tlf: 95 22 51 63 veslemoy.hvidsteen@nrk.no
Kontaktperson i Programinformasjon: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no

LENKER
  • Hjemmeside