Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 9. mars 2008 kl 20.15 Reinlykke

Mørketida er forbi

Det er lysere dager på Finnmarksvidda. Johan Martin Eira er godt inntullet. (Foto: Hans Børge Hartvigsen)
Det er lysere dager på Finnmarksvidda. Johan Martin Eira er godt inntullet. (Foto: Hans Børge Hartvigsen)
Sola skinner over vidda der buskene er hvite og lubne av rimfrost. I dette eventyrlandskapet beiter reinflokken i fred og ro, inntil Johan Martin dukker opp.

Johan Martin henter noen helt spesielle reinsdyr ut av flokken. Det er kjørereinene. De skal trenes til å bli raske sprintere og de skal høste heder og ære til sin eier.

En sport i Sameland
Reinkappkjøring er en gammel tradisjon og svært utbredt i de samiske områdene av Norge, Sverige og Finland. Elle Martine er blitt 10 år og endelig gammel nok til å delta i reinkappløp.

Pappa Johan Martin er trener og læremester, både for den unge kusken og for reinene som skal komme i form til påskeløpene.

Liv og Farmen-Mikkel
Det er flere måneder siden Mikkel Isak kom tilbake fra Farmen-opptakene. Han setter pris på å være tilbake der han hører hjemme.

Farmen sendes nå på TV2, og Liv får se Mikkel Isaks tårer over brevet han fikk fra henne da han var halvveis i opptakene. Hun er slett ikke uberørt, hun heller.

Om serien
I ett år har NRK fulgt familien Eira fra Kautokeino og den store reinflokken deres. I denne serien på åtte programmer blir vi med dem gjennom forskjellige faser der flytting av rein, kalving, merking og slakting foregår. Og vi får oppleve gamle skikker for frieri og giftemål.

Hovedpersonene
Junnan (67), Johan Mathis Eira, er familiens overhode og seriens hovedperson. Han nyter stor respekt for sine kunnskaper om reindrift, og han har vært en sterk viderefører av reinlykken.

Han har åtte barn, derav fem sønner som er arvtakere, og eldstemann Ole Mathis (40) er den neste lederen. De yngste i familien blir også tatt med og herdet til det barske livet på vidda.

Liv Allaug Slotte Pedersen er fra Fredrikstad. Hun ble kjæreste med Mikkel Isak, Junnans nest eldste sønn for noen år siden. Hun jobbet som journalist i Altaposten, og det var da hun laget en reportasje om reindrift at de to falt for hverandre.

Produsert av NRK, programriks, Tromsø. Tel: 77 66 12 00
Regi: Halvard Jakobsen, mob: 98 63 90 97
Gunnar Hammer, 91 55 17 12
Produksjons- og prosjektleder:
Anne Mari Svendsen, 90 59 34 24
Pressekontakt: Karoline Berg, 23 04 94 86/90108954
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.noLENKER
  • Hjemmeside