Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 24. september 2000 kl 22.25 Jakten på det fullkomne bibliotek

Jakten på det fullkomne bibliotek (ttv)


NRK1 søndag 24. september kl 22.25
Jakten på det fullkomne bibliotek

En reise med Jostein Gaarder gjennom bøkenes Europa

Forfatteren Jostein Gaarder tar oss med på en fascinerende vandring i biblioteker fra Norge til Egypt - fra den lille bokbåten \"Epos\" som trafikkerer vestlandske fjorder, til biblioteket i Alexandria. Det er en reise i rom, men også i tid - fra nåtiden til og tilbake oldtiden. NRK-teamet fikk eksklusiv adgang til Vatikanets boklagre, og fikk bla i noen av verdens eldste trykte bøker, nydelig illustrert for hånd.

Det var besøket i Vatikanbibliotekets magasiner i Roma som var høydepunktet på denne interessante reisen.

- Det spennende med Vatikanbiblioteket er at det har en unik samling av materiale som ikke finnes noe annet sted. Det gir en veldig pust av historie, sier manusforfatter Henry Notaker. Han tenker spesielt på verdens eldste håndskrevne bibel fra 300-tallet og verdens eldste håndskrevne kokebok fra 800-tallet, med nydelige bokstaver og fantastisk dekorert.

- I en tid da alle snakker om Internett, bygges det flere nasjonalbibliotek enn noen gang. Desto større grunn er det til å minne om at Gutenberg ikke er død. Men det fine med ny teknologi er at flere rundt omkring i verden får tilgang til unikt materiale. Vatikanbiblioteket skanner nå en del av de gamle manuskriptene på CD, forteller Notaker.

Bokbåten \"Epos\"
Reisen starter på et meget beskjedent bibliotek, nemlig om bord på bokbåten \"Epos\", når den legger til brygga i Undredalen i Aurlandsfjorden. Den trafikkerer Vestlandet og forsyner de minste bygdesamfunn med bøker av alle slag.

Neste stopp er i Croydon sør for London der et av landets mest moderne folkebiblioteker ligger. Det har satset på et nært samspill med lokalsamfunnet og en utstrakt bruk av data.

I Paris er målet det nye nasjonalbiblioteket ved Seinens bredd. De fire kjempetårnene, formet som oppslåtte bøker, har forarget mange fordi de virker kalde og avvisende, men inni betongørkenen er det en oase av fruktbart lesestoff.

I Leipzig, den gamle messebyen som før krigen var sentrum for tysk bokbransje, ligger et bokmuseum som viser at bibliotekenes rolle ikke bare er å ta vare på bøker, men all slags trykksaker som aviser, noteark og polemiske pamfletter.

Bibliotheca Alexandria
Det norske arkitektfirmaet \"Snøhetta\" vant konkurransen om byggingen av et nytt bibliotek i Alexandra. I denne kosmopolitiske byen på Egypts Middelhavskyst lå et av oldtidens mest berømte biblioteker med en enestående samling av klassiske verker. Det er denne historien som har inspirert arkitektene bak den nye bygningen. Arkitekt Kjetil Thorsen forteller i dokumentaren om ideene og tankene bak dette store prosjektet. Også den egyptiske prosjektledelsen gir oss del i sine landsmenns visjoner når de står foran åpningen av Bibliotheca Alexandria.

Kveldens dokumentar er også en reise i bøkenes verden - en reise som kanskje gir oss en større forståelse av hvorfor bibliotekene trengs, hvorfor de tar vare på vår fortid og hvordan de på mange måter er nasjonens hukommelse. Det snakker forfatteren Umberto Eco og bokhistorikeren Alberto Manguel om.

Les mer om programmet i Henrik Notakers artikkel på internett:
http://www.nrk.no/kultur/nyheter/Q740.html

NRK1 søndag kl 22.25

Egenprodusert dokumentar fra Kulturavdelingen
Programleder: Jostein Gaarder
Manuskript: Henry Notaker, tlf. 22506093
Regi: Torstein Vegheim, tlf. 23049600
Prosjektleder: Hanne Hoel, tlf. 23049885
Pressekontakt: Siri G. Meyer, tlf. 213048123 (siri.gronning.meyer@nrk.no)

Bilder
1. Forfatteren Jostein Gaarder tar oss med på en fascinerende reise gjennom bøkenes Europa. Her foran fontveggen til biblioteket i Alexandria. (Foto: Torstein Vegheim)

2. Jostein Gaarder og bibliotekar William Sheehan i Vatikanbiblioteket i Roma. (Foto: Torstein Vegheim)