Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 13. oktober 2009 kl 19.30 Ut i naturen: Håp i hangande snøre

Drømmen om stor-torsken

På Finnmarkskysten får innlandsbonden og søringen Helge Søfteland virkeliggjort drømmen om å fange stortorsken. (Foto: NRK)
På Finnmarkskysten får innlandsbonden og søringen Helge Søfteland virkeliggjort drømmen om å fange stortorsken. (Foto: NRK)
Helge Søfteland er fra Voss, der han har alt han ønsker seg bortsett fra torsk. I "Ut i naturen" blir drømmen om å fiske stortorsk på havet virkeliggjort: Han tar med seg Torunn Handeland som er formann i Norges Havfiskeforbund, for å jakte på stortorsken ved Sørøya.

Utenfor Sørøya i Finnmark svømmer kanskje de største torskene i landet, og torsk over 30 kilo på stang er ikke uvanlig. Breivikbotn på Sørøya kalles "Lille Lofoten", og her gyter de store torskene i mars og april.

Landkrabbe til havs
Da Hege Søfteland og Torunn Handeland ankommer basen på Sørvær, får de beskjed om at fisken gikk ut fra gytefeltet for fire dager siden. Dermed må de lengre til havs for å finne den. Det blir en røff fisketur. Helge blir sjøsyk da vinden øker til sterk kuling. De må gi opp. Dermed blir det landligge, avbrutt av turer i det fantastiske landskapet på Sørøya.

Kvelden før avreise har Helge Søfteland fortsatt ikke fått noe annen fisk enn røye på isen. Eventyret på Sørøya ser ut til å ende uten en eneste torsk på kroken.

"Vossapilk"
Søndag morgen er siste sjanse, flyet hjemover går på ettermiddagen. De starter grytidlig og været har løyet såpass at de kan kjøre vest i havet på de beste fiskeplassene. Endelig skal Helge Søfteland få sjansen til å fiske stortorsken. Og som hemmelig våpen har han også med seg noe godt fra Voss, som han rigger sammen til sin egen "Vossapilk".

Programmet ble første gang sendt på NRK1 13. mai 2008 er sendt tidligere, i en lengre versjon.

Program frå Naturredaksjonen, NRK Hordaland (2008)
Programansvarlig: Nils Arne Sæbø, tlf 90144179
Produksjonsleder: Bjørg Langeland, mobil 93496759
Pressekontakt: Sidsel Mundal, 414 52 326 / 23 04 92 82
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900