Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 14. juni 2002 kl 19.55 Ekstreme jegere

Naturens giftige brodd

Taipan-slangen i Australias innland har det dødeligste bittet til noe landdyr. (Foto: Simon Wagan, BBC)
Taipan-slangen i Australias innland har det dødeligste bittet til noe landdyr. (Foto: Simon Wagan, BBC)
I naturserien ”Ekstreme jegere” med Steve Leonard har vi stiftet bekjentskap med de raskeste og de sterkeste i dyreriket. Nå er turen kommet til de giftigste.

Den drageaktige komodovaren, jungelens skrekk skorpionen, verdens giftigste slange (taipan) og brennmanet (chironex fleckeri) og den brune eremitt-edderkoppen står på Steve Leonards besøksliste denne uken.

Bakterie-pakke
Den drageaktige øglen komodovaren kan bli 1,80 meter lang og spiser mennesker. Steve Leonard hilser på en kjekkas som lurer rundt på en liten øygruppe i Indonesia. Den ser både søvnig og sløv ut, men viser seg å være forbløffende rask. Et bitt fra denne framtoningen er som en bakteriebombe: Kjeften på krabaten inneholder et syttitall giftbakterier. Døden inntreffer etter 72 timer. Imens gjør komodovaren minst mulig, bare slikker seg om munnen og venter på at byttet skal ligge der servert.

Brodder, tenner, klør og nesler
I India dør ti tusen mennesker årlig av bitt fra slanger, og en av dem kaller engelskmennene for Russel´s viper, en farlig slange i hoggormfamilien (viperidae). Langt farligere er slangen Steve Leonard sporer opp på Australias innland, en taipan, som er verdens giftigste.

Langs Australias kyster skremmer den dødelige brennmaneten chironex fleckeri vettet av de
badende. Kontakt med manetens giftnesler tar livet av deg i løpet av 3-5 minutter.

Dypt inne i Texas´ ørken kommer Leonard over verdens giftigste edderkopp, den brune eremitt-edderkoppen. Mennesker som kommer i kontakt med denne eneboerens klør, får smertefulle magesår, og giften fortsetter å etse bort deler av kroppen i flere år etter at man er klort. Amputasjon er ofte eneste botemiddel.

Steve Leonard besøker en av USAs militære treningsleirer der overlevelse i jungelen står sentralt. Og han får hilse på verdens giftigste skorpion.

Mer om serien
”Ekstreme jegere” er en naturserie uten mellomlegg, uten neglelakk på klørne. Steve Leonard, kjent fra ”Veterinærene i praksis” krysser klinge med noen av skaperverkets dødeligste arter: de raskeste, de sterkeste, de giftigste, de mest strategiske, de med det farligste forsvarsvåpnet – og til sist menneskeeterne.

Han møter verdens største haukefugl (harpy) som veier ni kilo, jordens giftigste slange (taipan), den to meter høye strutsefuglen med sine 12 cm lange dødelige klør (kasuar), den kanadiske bjørnen (grizzly), dødsbien og flokkjegeren ulven. Steve Leonard blir jaget av en gepard, svømmer sammen med både pirajaer og en stor hvithai, blir stukket av dødsbier og bites stygt av en hare!

Steve Leonard reiste seks og en halv gang rundt jorden for å lage ”Ekstreme jegere”. Han besøkte i alt 16 land

Innkjøpt dokumentarserie i seks deler fra BBC Worldwide
Originaltittel: Ultimate Killers
Programleder: Steve Leonard (Veterinærene i praksis)
Produksjon: BBC/Discovery
Kontaktperson i Programinnkjøp: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64 (gunilla.gaarder@nrk.no)
Pressekontakt Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57

Bilder
1 Taipan-slangen i Australias innland har det dødeligste bittet til noe landdyr. (Foto: Simon Wagan, BBC)
2 Steve Leonard konstaterer at denne lille maneten er farligere enn en flokk med haier. (Foto: BBC)
3 Den brune eremitt-edderkoppen trygt forvart på et glass. (Foto: BBC)
4 Skorpionen – jungelens skrekk. (Foto: BBC)