Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 24. desember 2009 kl 16.00 Julaftengudstjeneste fra Åsane kirke i Bergen

Inviterer hele nasjonen

Magne Utle holder gudstjeneste julaften. (Foto: NRK)
Magne Utle holder gudstjeneste julaften. (Foto: NRK)
I 27 år har Magne Utle vært prest i Åsane i Bergen. Denne jula inviterer han hele nasjonen til kirka si.

NRKs julegudstjenester julaften og 1. juledag går fra den runde teglsteinskirka midt i Åsane sentrum. Begge går i samsending på P1 og NRK1, og i fjor var det over 1,3 millioner nordmenn som så eller hørte på gudstjenesten disse dagene.

- Vi synes det er kjempegøy å være i fokus på denne måten. Men sjøl om vi har et enormt publikum i år, prøver vi å lage julegudstjenestene som vi pleier, sier prost Magne Utle.

Sterk korsang
I Åsane betyr det gudstjenester med sterk korsang. Årets NRK-julemenighet er kjent for sitt omfattende korarbeid. Menighetens egen korskole omfatter i dag 10 kor for alle aldersgrupper.

- Korarbeidet betyr mye her. Denne jula deltar 70 sangere i hver av gudstjenestene, forteller Utle.
Kantor Jan Røshol er musikalsk ansvarlig for de to julegudstjenestene fra Åsane. Han leder også det omfattende korarbeidet i menigheten.

Lys og håp i julepreken
Presteveteranen i Åsane holder prekenen på julaften, i NRK-sendinga som starter kl. 16.00. Han medgir gjerne at det er ei utfordring å finne nye vinklinger på et julebudskap som har vært servert så mange ganger.

- Juleevangeliet er jo det samme, og da blir spørsmålet hva det kan si til mennesker i 2009, sier Utle. - Sjøl oppdaga jeg noe da jeg hørte den nye julesangstrofa "verden var aldri helt forlatt, en stjerne skinner i natt". Gud har ikke forlatt oss, lyset skinner også denne jula. Dette blir viktige poeng for meg på julaften i år, sier mannen som altså får "Norges største menighet" på besøk.

Første jul som biskop
Nyslått biskop i Bjørgvin, Halvor Nordhaug, feirer sin første jul som biskop sammen med Norges radiolyttere og TV-seere. 1. Juledag kl. 11.00 er det han som leder den direktesendte gudstjenesten fra bydelen i Bergen.
- Jeg gleder meg til å feire jul i Åsane kirke. Det er en ny bydel i sterk vekst, og ei moderne kirke.
- Hvordan er det å gå på første jul som biskop?
- Det hender nok at jeg kjenner på forventningene. Jeg merker at jeg har gått fra "normal bakke" til "stor bakke". Jeg har større muligheter til å hoppe langt, men også til å slå meg hardere enn før, sier Nordhaug, som tiltrådte som biskop i mars i år.

Fortsetter med døvegudstjeneste
TV-jula fra Bergen fortsetter 2. Juledag med døvegudstjeneste på NRK1 kl. 11.00. Gudstjenesten, som går fra Bergen døvekirke, gjennomføres på tegnspråk.Men det er lagt talelyd oppå, slik at også hørende får utbytte av det som skjer.
Døvekirken ligger i vakre omgivelser nær Bergen sentrum, og gudstjenesten ledes av døveprest Lars Hana.


Deltagende prester:
Prost Magne Utle, tlf. 93251754, magne.utle@bkf.no
Biskop Halvor Nordhaug, 55306470, bjoergvin.biskop@kyrkja.no

NRK-kontakter:
Prosjektleder Gunn Aasen: tlf. 990 34 530
Prosjektansvarlig Magne Vik Bjørkøy, tlf: 90789950
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice , tlf: 815 65 900