Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 14. september 2010 kl 21.30 Bokprogrammet: Forfatterkallet

Forfatterkall og skrivetvang


Bokprogrammet har pusset opp og starter sesongen med å dyrke kunstnermyten. Siss Vik er ny programleder for Bokprogrammet, som nå er del av Kulturstripa på NRK 2.

I sesongens første bokprogram møter vi to forfattere som må skrive for å kunne leve. Det tvingende behovet er det som forbinder dem, ellers er de så forskjellige som to forfattere kan bli.

Nobelprisvinneren og kioskdronningen
J.M.G. Le Clézio, eller Jean-Marie Gustave Le Clézio (70), er fransk forfatter, professor og nobelprisvinner fra 2008, med over 40 arbeider bak seg. Han skrev sin første bok seks år gammel og visste hele livet at han ville bli forfatter.

Margit Sandemo (86), Skandinavias ubestridte kioskdronning, skjønte ikke at hun var forfatter før hun var 40 år gammel. Siden har hun solgt mer enn 37 millioner eksemplarer.

Skrivetvang
For Margit Sandemo ble det etter hvert en nødvendighet å skrive. Selv sier hun: "Jeg kan ikke la være å skrive, det er nesten som en tvang". For Le Clézio ble det en nødvendighet ut fra den situasjonen han befant seg i som barn i den franske byen Nice under krigen. Selv sier han at han ikke duger til annet enn å skrive.

Bokprogrammets programleder Siss Vik møter Le Clézio i Oslo, mens Bokprogrammets reporter Anita Reinton Utgård besøker Margit Sandemo hjemme i Skåne.

Om Bokprogrammet
Programleder Siss Vik gir deg ukentlige møter med alt fra nobelprisvinnere til kioskdronninger. Hun retter bokprogrammets sultne lesebriller over brennaktuelle tekster, stille bestselgere, politisk propaganda og hip-hop-tekster.


Egenprodusert litteraturprogram (2010)
Programleder: Siss Vik
Prosjektleder: Bjørn Hulleberg
Pressekontakt, Anja Nylund Hagen , tlf 911 64 716
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 Publikumssevice