Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 30. desember 2001 kl 13.40 Tysk-østerriksk hoppuke: Direkte sending fra hoppukas 1. renn

Hoppuka, NRK og Scheie jubilerer

I år er det 50 år siden den tysk-østerriske hoppuka ble lansert. Det er 40 år siden NRK for første gang var på plass i Garmisch, og som om ikke det er nok er det 30 år siden Arne Scheie startet kommentatorjobben på dette arrangementet.

- I romjulen har det alltid vært en rolig periode på idrettsfronten. Det var genialt av hoppuka å få i stand et slikt arrangement, og klare å lage en tradisjon ut av det. Garmisch har hatt TV-dekning helt siden 1956, og det er ikke mange idrettsbegivenheter som sendes ut til så mange seere. Til og med BBC og Dansk TV sender derfra. Ikke fordi de har spesielt gode utøvere med, men fordi det er et flott tilbud og en god tradisjon, forklarer Scheie.

Det er i år også 40 år siden NRK første gang var representert med Jarle Høyseter som kommentator. Siden den gang har Knut Th. Gleditsch, Øyvind Johnsen, Jon Herwig Carlsen, Gunnar Grimstad og flere andre fra statskanalen vært på plass. Og som nevnt er det 30. gang at Arne Scheie stiller som kommentator.
- Jeg føler det ikke som noe jubileum at jeg har kommentert i 30 år. Jeg vil heller si at jeg er privilegert som får lov til å være med på dette, og det viktigste er helt klart hoppukas 50. år. Det skal markeres med stor festivitas, blant annet med tidligere vinnerne på plass, sier Scheie.

Scheie får med seg Lasse Ottesen som ekspertkommentator under årets fire renn. NRK sender fra alle sammen, og høydepunktet er nyttårshopprennet fra Garmisch der sendingen starter klokken 13.40.
- Jeg gleder meg til å få Lasse med i kommentatorboksen. Han er utrolig flink, og det blir nok litt spesielt for ham å se det fra tilskuerplass ettersom han deltok så sent som i fjor, sier Scheie.

Håper på nordmennene
Når det gjelder nordmennenes innsats i hoppbakken har ikke den vært på topp de siste årene. De lander på kulen, og forventningene foran hoppuka og OL-sesongen er ikke særlig store.

- Det er innlysende at det er ekstra artig dersom nordmennene får det til. Men jeg har bare opplevd fem år med norske vinnere, og bare en gang, i 1994, fikk vi en norsk sammenlagtvinner i Espen Bredesen. Det er atmosfæren og stemningen som er det viktigste, men det er lov å håpe på bedre norske resultater, sier Scheie, som opplevde at det var tyske Martin Schmitt og polske Adam Malysz som var i særklasse i fjorårets renn.
- Det kommer nok til å stå mellom Schmitt og Malysz i år også i følge det som har skjedd så langt i verdenscupen. Men et omslag for nordmennene hadde vært topp, og alt er mulig, sier den optimistiske kommentatoren, som minner oss om VM-sesongen i 1993. Espen Bredesen slo da til og ble verdensmester etter at hele laget hadde landet på kulen i så å si alle renn før VM.
- Hoppsport er stor business i Mellom-Europa, og det er ikke like lett for en liten nasjon som Norge å henge med. Hoppuka er RTLs største inntektstkilde, og derfor pøser de inn penger i tysk hoppsport. Vi får bare håpe at nordmennene kan komme seg opp av bølgedalen de nå befinner seg i, og gjøre hoppuka enda mer artig for TV-seerne enn den allerede er, sier kommentatorjubilanten.

NRK-Sporten
Kommentatorer: Arne Scheie og Lasse Ottesen
Pressekontakt: Sabine Hammari, 23 04 99 18/90 18 36 10

Bilde
Arne Scheie kommenterer denne sesongen den tysk-østerriske hoppuka for 30. år på rad. (NRK-fotoAnne Liv Ekroll)