Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 7. september 2002 kl 23.35 Legenden David Bowie

30 år i rampelyset

David Bowie feirer 30-års jubileum i år. (Foto: Warner Music)
David Bowie feirer 30-års jubileum i år. (Foto: Warner Music)
I år feirer David Bowies alter ego Ziggy Stardust 30 års-jubileum for sin debutplate ”Ziggy Stardust and the Spiders from Mars”. I den anledning har NRKs Per Sundnes møtt rockekongen i hans hjemby New York, og også etter hans konsert på Quart-festivalen i juli.

David Robert Jones debuterte allerede i 1967 under artistnavnet David Bowie, men det var først i 1972 under egoet Ziggy Stardust at han fikk sitt kommersielle gjennombrudd. NRK har også kjøpt rettighetene til avslutningskonserten Ziggy Stardust holdt i London (sendes i løpet av høsten), og i kveldens portrett forteller Bowie at han var klar for å ta avskjed med Ziggy da denne konserten ble holdt i –73.

- Jeg var lei av hele Ziggy etter 7-8 måneder med turnévirksomhet, og var helt klar til å gi meg med ham da, sier Bowie, som fortsatte sin musikk-karriere uten dette alter ego, og i år ga ut sitt 25. studioalbum.

Bowie og kritikerne
Da Bowie kom til Quart, var det store forventninger til hva han skulle vise frem, og han innfridde både overfor kritikere og publikum. Selv mener han at kritikerne skal være hans beste venn, men at det er stor forskjell på kritikk og det å kritisere noen.

- De siste fem-seks årene har publikum oppført seg som om det er en slags feiring når jeg står på scenen. Jeg kan ikke forklare dette, men jeg setter veldig pris på det, sier Bowie til Sundnes.

Bowie har alltid laget sin egen sound, og gått sine egne veier, og han har ikke alltid vært like populær blant kritikerne. I kveldens portrett avslører han at han har gitt ut ett album som bare fikk en eneste anmeldelse, og det satt han ikke spesielt stor pris på.

- Jeg har bestandig skrevet for meg selv og ikke fulgt musikkindustrien. Det er fordi jeg ikke kan leve med å gi ut noe jeg selv ikke er komfortabel med, sier Bowie.

Åpenhjertig
Kveldens program er et åpenhjertig møte med David Bowie der han forteller om fortid og nåtid, samtidig som vi får et historisk tilbakeblikk på hva denne mannen har prestert siden debuten i 1967. Vi får se både morsomme og spennende kreasjoner og høre musikken, med artistens egne kommentarer.

NRK Underholdning
Egenprodusert program
Reporter: Per Sundnes
Regi: Nicolai Sørensen
Pressekontakt: Sabine Hammari, 23 04 99 18/90 18 36 10