Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 22. april 2002 kl 19.30 Puls

Alternativ behandling i vekst

Elmedistrål er en alternativ behandlingskjede som har hatt enorm vekst bare de siste årene. De tilbyr elektromagnetisk stråling mot plager som dårlig blodsirkulasjon, vonde skuldre, røykeben og stiv nakke. Helsetilsynet er bekymret.

30 klinikker i Norge kan tilby Elmedistrål-behandling, og 20 av disse ble etablert bare de siste tre årene. Behandling må gjentas opptil 12-70 ganger for å ha effekt, og koster mellom 250 og 300 kroner hver gang. Elmedistrål hevder at 90 – 95% av pasientene blir friskere.

Villedende annonsering
Nå har Helsetilsynet gått igjennom dokumentasjonen kjeden bruker i sin annonsering, og de er ikke fornøyd. De mener det ikke finnes noen vitenskapelig dokumentasjon på at denne eksperimentelle behandlingen gir resultater. De synes derfor annonseringen er både ukritisk og villedende.

Skal noen stoppe Elmedistrål, må det være fylkeslegen, derfor oppfordrer Helsetilsynet sykepleiere som utfører behandlingen til å revurdere det de holder på med. Puls ser nærmere på fenomenet og har møtt både skeptikere og tilhengere.

Farlig feite nyfødte
De veier over fire kilo. De har unormalt tjukke armer og nakke, og er en fare for både seg selv og sine mødre. Ekspertene roper varsku og jobber nå for å finne ut hvorfor norske kvinner føder større og større barn.

Høy fødselsvekt er ingen spøk. Risikoen for å dø i mors liv øker. Barna utvikler lettere diabetes. I tillegg gjennomgår overvektige barn ofte lengre og mer smertefulle fødsler. Forskerne frykter også at disse barna er mer utsatt for kreftsykdommer senere i livet. Du får vite mer om dette i Puls i kveld!

Egenprodusert helsemagasin
Programleder: Vera Kvaal
Prosjektleder: Marie Sjo
Pressekontakt: Elisabeth Burø, tlf: 23049841