Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 23. oktober 2001 kl 22.00 Brennpunkt: Brennpunkt: Et hundeliv

Menneskets beste venn

Ordin Møller er veterinær og mener at dagens avl er i strid med dyrevernloven. (Foto: Wenche Lie Giæver)
Ordin Møller er veterinær og mener at dagens avl er i strid med dyrevernloven. (Foto: Wenche Lie Giæver)
Hundeutstillinger er blodig alvor, spesielt når 4000 hunder skal delta på årets store vinnerkonkurranse i Vikingskipet på Hamar. Her er det avgjørende å være penest! For en hund må ta premier og sertifikater for å være attraktiv i avl, men dagens skjønnhetsideal gir mange syke hunder.

Vi sier ofte at hunden er menneskets beste venn. Likevel avler vi fram hunder som knapt kan puste. Som må ta keisersnitt for å få fram valpene, og som har smertefulle hud- og skjelettsykdommer. Selskapshundens utseende har vært viktigere enn gemyttet og bruksegenskapene. Forskere mener derfor at vi i fremtiden vil få flere redde og engstelige hunder. Stadig flere hunder får lykkepillen for å kunne fungere i familien.

Berit Nicolaisens sjæfer Mimmi har på ett år utviklet en underlig adferd. Hun løp i ring og prøvde å bite seg selv i halen hver gang hun ble stresset. Hunden hadde lagt seg til en tvangsadferd som den ikke klarte å slutte med. Hos veterinæren fikk Mimmi antidepressive dvs. ”lykkepiller” og et treningsprogram.
– Hunder med tvangsadferd minner om mennesker med angstlidelser, og de får derfor samme type medisiner, sier veterinær og 1.amanuensis ved Veterinærhøyskolen Hans Petter Kjestad.

De forskjellige rasene er oppstått fordi det har skjedd en arvelig defekt underveis – plutselig har valpen fått lange ører, utstående øyne eller korte bein. Disse defektene har vi mennesker tatt vare på og avlet videre på. I dag har vi rundt 450 forskjellige hunderaser.

I strid med dyrevernloven
Over hele verden har veterinærer reagert på helsen til våre selskapshunder. Allerede for fem år siden kom EU med en advarsel når det gjaldt avl på en rekke raser. Rådet for Dyreetikk i Norge mener også at mye av dagens hundeavl er i strid med dyrevernloven. Men Norsk Kennel Klubb som har 90.000 medlemmer, avviser advarslene fra EU. De hevder også at norske hunder er sunne og friske.

Men forsikringsselskapene har reagert. De sitter med statistikken, og har delt hunder inn i fire risikogrupper. Premiene varierer etter hvor mye sykdom som forekommer i de forskjellige rasene.

NRK fakta
Egenprodusert dokumentar
Programskaper: Wenche Lie Giæver, tlf. 23 04 71 19/ 22 60 92 97/95 07 50 43
Kons. Redaktør: Vibeke Haug
Pressekontakt: Magne Hansen, tlf. 23 04 90 00

1. Ordin Møller er veterinær og mener at dagens avl er i strid med dyrevernloven. (Foto. Wenche Lie Giæver)
2. Borghild Moen er en av Norges største oppdrettere av Grand Danois og Pekingeser i Norge. (Foto. Wenche Lie Giæver)