Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 30. september 2005 kl 21.05 Solens mat

Mat på etrusker-vis

Bo Hagström sjekker ut etrusker-mat. (Foto: SVT)
Bo Hagström sjekker ut etrusker-mat. (Foto: SVT)
På grensen mellom de italienske regionene Toscana og Lazio ligger den lille fjellbyen Pitigliano. Vårfesten her er et av årets høydepunkter. Den svenske gourmeten Bo Hagström tar oss med til etruskernes gamle land.

Vårfesten i Pitigliano er en hylling av forfedrene, dvs. det gåtefulle folket etruskerne som levde her ca. 900 f. Kr. og 200 e. Kr. De forsvant fra romersk historieskrivning like fort som de dukket opp, og sannheten er at etruskerne ble utsatt for tidenes kanskje verste folkemord.

Etrusker-minne
Men minnet om dem klarte ikke Romerriket å utrydde, bl.a. har deres mattradisjoner overlevd, og mat på etruskervis er en hovedbestanddel i det toscanske kjøkken. Bo Hagström tar oss bl.a. med på en etruskisk lunsj der kyllinger skal grilles under glødende teglstein, som for 2000 år siden.

På gressengen går den urgamle maremanna-rasen og beiter, en slags kuer som en gang dro plogen i etruskernes åkre. Og de varme kildene i Saturnia var etruskernes Badeland i oldtiden – her ligger folk den dag i dag og nyter det svoveldampende vannet.

Mer om serien
Den svenske gourmeten Bo Hagström er tilbake med nye inntrykk fra fargerike og matglade områder langs Middelhavets støvel, Italia. Serien er i fem deler, og vi skal til de indre områdene av Sardinia, på en vandring i gorgonzolaens og taleggioens hjemtrakter i Lombardiet, på besøk til de gamle etruskernes landskaper i Nord-Italia m.m.

Svensk dokumentarserie i fem deler (2004)
Originaltittel: Solens mat
Produsert av: Sveriges Television AB
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57