Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 14. oktober 2003 kl 19.30 Ut i naturen: Dovrefjell - i snøstorm og brunst

Blant villrein og moskus

Villrein (Foto: Asgeir Helgestad)
Villrein (Foto: Asgeir Helgestad)
I fjor sommer ble Dovrefjell nasjonalpark offisielt åpnet av kong Harald. Og allerede i 1814 hadde Dovrefjell en spesiell betydning som nasjonalhelligdom. Hva er det som har gitt dette fjellområdet en så spesiell betydning i vår natur?

For å få svar på dette har "Ut i naturen"s Ulf Myrvold oppholdt seg i lange perioder i denne mangfoldige fjellheimen. Han har møtt villrein, moskus og jerv, og tatt seg inn til det som for mange er det aller helligste på Dovre – Storstyggsvånådalen. I blant er fjellet ugreit, med isnende sno og endeløse motbakker. Men når vårsola lokker fram barflekker og flomstore elver, og rypene, blåstrupen og mekregauken spiller opp i vårnettene, da ønsker man bare å kunne bli der i fjellheimen.

Brunsttid
Høsten er brunsttid for villrein, moskus og elg. På leting etter villreinflokken et sted inne i fjellet, støter vi på brunstige elgokser, og to moskusokser som utfordrer hverandre med livet som innsats.

Fjellets omstreifer
I håp om å lokke fram fjellets raggete omstreifer, jerven, tilbringer Ulf Myrvold ukevis i en liten fjellbu, helt til råttent føre og smeltevannselver driver de tobente ut av fjellet. Og møtet med jerven ble ikke helt som forventet…


Egenprodusert naturprogram
Programansvarlig Ulf Myrvold
Prosjektleder Ut i naturen: Harald Reitan
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83