Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 26. april 1999 kl 21.40 Mandagsfilm: Gummispretterten

Mandagsfilm: Gummispretterten (t)


NRK1 mandag 26. april kl 21.40
Mandagsfilm: Gummispretterten

Blågul filmsuksess

\"En bedre film enn Gummispretterten skal du lete lenge etter\", skrev en anmelder etter premieren på denne bittersøte svenske dramakomedien i 1993. Og andre anmeldere var skjønt enige.
Handlingen utspiller seg under arbeiderbevegelsens fremmarsj på 20- tallet i Stockholm. Hovedpersonen er den unge Roland (Jesper Salén), en oppfinnsom, nysgjerrig og litt opprørsk gutt. Foreldrene hans er sosialister og driver en tobakksbutikk der pappa Fritiof (Stellan Skarsgård) er mest opptatt av uendelige politiske diskusjoner. Moren Zipa (Basia Frydman), en fremmedartet russisk jødinne, driver ulovlig salg av kondomer, såkalte forsiktighetsartikler.

Boksende storebror
I bakrommet er Rolands storebror Bertil (Niclas Olund) heftig opptatt med boksetrening. Rett som det er bruker han Roland som punchingball. På skolen blir Roland hånet og mobbet av en usedvanlig ekkel lærer (Ernst-Hugo Jaregård).
Mobbingen skyldes naturligvis at Roland er både jøde og sosialist. Når han til og med blir mistenkt for kriminalitet, renner begeret over for læreren.
Lenge kan det virke som Roland er et nokså håpløst tilfelle. Men se om han ikke kommer sterkt tilbake etter sine mange sosiale uhell. Han er ikke tapt bak en vogn, og han har et usedvanlig forretningstalent! Han lager nemlig salgbare spretterter av morens ulovlige kondomer.
Åke Sandgren, som står for både manus og regi, gir et realistisk, troverdig og humoristisk inntrykk av hvordan det var å leve i Sverige for omkring 70 år siden. For å gjenskape bildet av 20-tallets Stockholm, er gatescenene for en stor del innspilt i Praha.

NRK1 mandag kl 21.40

Bilde (via Scanpix/Data-tv/Internett)
Roland (Jesper Salén) lager spretterter av mammas ulovlige kondomer.

Roland (Jesper Salén) og storebroren Bertil (Niclas Olund).

Far og sønn (Stellan Skarsgård og Jesper Salén) i filosofisk samtale i en av Stockholms parker.

Svensk spillefilm fra 1993
Manus og regi: Åke Sandgren
Originaltittel: Kådisbellan
I rollene: Jesper Salén, Stellan Skarsgård, Basia Frydman, Niclas Olund og Ernst-Hugo Jaregård
Pressekontakt Fjernsynets informasjonsavdeling: Helene Amlie, 23 04 77 51