Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 18. januar 2005 kl 19.55 Jan Johansen: Jakten på den norske mannen

Koht på mannejakt

Christine Koht og Jan Johansen fra Kongsvinger. Jan liker å kjøre motorcross. (Foto: Thomas Løkkeberg)
Christine Koht og Jan Johansen fra Kongsvinger. Jan liker å kjøre motorcross. (Foto: Thomas Løkkeberg)
Hvem er den norske mannen? Hva liker han? Hva liker han ikke? Og hvordan har han det, egentlig? Dette har Christine Koht og hennes redaksjon satt seg fore å finne svaret på. Utgangspunktet er de 826 Jan Johansen'ene i Norge.

"Mannen er i krise". "Mannens territorium er krympet". "Det var enklere å være mann før". Skal man tro forskerne og avisoverskriftene er det ingen grunn til å være optimist på mannens vegne. Men er det egentlig så ille? Kanskje norske menn er fornøyd med tilværelsen? Christine Koht har en mistanke om det. Ved hjelp av en blanding av dokumentar, sosialantropologisk undersøkelse og typisk Koht'sk underfundighet undersøker hun - så godt det lar seg gjøre - hvordan den norske mannen har det i dag.

Statistikk og detaljer
Jan Johansen er det vanligste mannsnavnet i landet. I løpet av åtte episoder snakker hun med Jan Johansen'er landet rundt. Underveis blir vi nærmere kjent med et utvalg av dem.

For Koht er ingen spørsmål utelukket, ingen detaljer uinteressante: Liker han friluftsliv? Hvor mange erter spiser han i løpet av et år? Hva foretrekker han på tv? Hva er favorittfargen? Store og små spørsmål blandes sammen med statistiske fakta, så som snittalder, snittinntekt, når han blir gift etc. Etter hvert danner det seg et bilde av den norske mannen, og i siste episode får vi svaret på spørsmålet: Slik har den norske mannen det!

Jan fra Kongsvinger
I denne første episoden treffer vi Jan fra Kongsvinger. Christine Koht møter han på crossbanen, hjemme og på jobben. Jan ser ikke på seg selv som et følelsesmenneske, men når Koht begynner å stille spørsmål, kommer det opptil flere betroelser.


Innkjøpt dokumentar serie fra Dropout Productions (2004)
Programleder: Christine Koht
Prosjektleder: Charlo Halvorsen
Pressekontakt: Håkon M. Sverdrup, 23 04 98 41/92 01 55 79,