Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 9. juni 2009 kl 19.30 Grønn glede

En smal sak

Det skal bli
Det skal bli "Grønn glede" i denne smale tarmen av en hage. (Foto: NRK)
Å komme hjem er noe av det beste som finnes. Som regel. Men det er enda hyggeligere å komme fram til inngangsdøren når stien inn leder gjennom vakre vekster, morsomme potter og fin pynt. Og kanskje til og med noe som lukter godt!

Det er den smale inngangen langs huset som skal til pers i program nummer to av årets serie av "Grønn glede".

En lang tarm
Fra porten til døra er det bare fem meter. Bortsett fra brosteinen er det lite å glede seg over. Først er det søppelkassene som dukker opp rett innenfor porten. Langs husveggen kjemper noen roser for livet. Det er tørt og trangt inntil veggen. En rabarbra har klart å brette ut bladene sine, men den er mindre enn sine artsfrender. Langs gjerdet lever bare rusk og ugress. I hjørnet helt øverst ligger det noen tomflasker og en feiekost og en spade står lent mot muren som danner bakvegg i denne delen av hagen.

Hva nå?
Gartner Tom Hvål har tenkt og tegnet. Hans mål er at det skal bli grønt og frodig i den smale tarmen av en hage.

Søppelkassene tar snekker Ola seg av. De får tak og vegger i espalier. Her skal en klatreplante klamre seg rundt og etter hvert dekke hele kassehuset.

Så følger vi på med tre store potter. Da vil blikket raskt trekkes den veien og forbi søppelet. Det blir et tempeltre i den øverste potta. Gingkoen er varmekjær, men det er full sol på denne siden av huset hele dagen, så det bør gå bra i Sandefjord. En bregne blir innholdet i potte nummer to og den siste potta blir hjemmet til en formklippet buksbom. Mellom pottene plantes det også. Her er det mer skyggefullt. Det passer kjempefint for marikåper og bladliljer.

Det hele pyntes opp med drivved fra stranda og steiner i små dekorative hauger. Riktig så fint kan man få det i løpet noen få dagers innsats.

Produsert av NRK Østafjells/Ut i naturen
Programleder: Mette Stensholt Schau
Pressekontakt: Sidsel Aarsnes Linden, 909 55 364
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900