Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 13. april 2009 kl 19.25 Berulfsens fargerike: Solens farge

Gult er kult

Torkjell Berulfsen reiser i kveld til fjerne strøk på jakt etter gul(l)fargen. (Foto: Pål Sommer-Erichsen)
Torkjell Berulfsen reiser i kveld til fjerne strøk på jakt etter gul(l)fargen. (Foto: Pål Sommer-Erichsen)
Gul er smilet og solens farge. Og det sies at fargen gul er den som best gir en oppkvikker og stimulerer oppmerksomheten. Av samme grunn møter vi derfor i kveld en svært opplagt Berulfsen på oppdagelsesreise etter gul(l)fargen.

Torkjell Berulfsen tar oss med til Østen der keiserens farge er gul. Men vi blir også med til Mexico der det gule gull fantes i mengder, og til Iran der folk ofrer ryggen i krokusenga for å få laget den deiligste gule safran.

I Frankrike tar Berulfsen sikte på å bli en demon bak sykkelstyret, i jakten på den gule trøya i Tour de France. Men mange synes kanskje det er rart hva folk er villige til å gjøre for å få den gule fargen?

Berulfsen derimot, forstår galskapen. Gul er fargen som stråler, det er solens farge, noe å strekke seg mot. Han tar derfor en sving innom aztekerkulturen hvor man i metallet gull hadde fanget lyset fra den gule solen og dermed dens magisk kraft…

Om serien
Gjennom åtte program tar Torkjell Berulfsen oss med på en reise over nær sagt hele verden. På veien dveler han ved fargenes betydning og historie.
- Hvis jeg ikke hadde vært programsekretær, ville jeg ha vært påfugl. Skarpe, rene og klare farger er for meg en daglig fryd og juletrefest. Det er en klisjé, men det er en grunn til at farger setter farge på tilværelsen, sier Torkjell Berulfsen.

I sin nye serie tar Berulfsen oss med på en reise til Sør-Amerika, store deler av Europa, Asia og Afrika på jakt etter ulike fargeaspekter. I hvert program tar han for seg en og en farge i rekkefølgen blå, rød, brunt/oransje, gul, purpur, grønn og hvit/sort.

I programmene møter vi også Angela Wright som er britisk fargeekspert. Wright har lang erfaring i å kommunisere med farger og sto blant annet bak bensinstasjonen Shells verdensomspennende nye profil.

Programmet er sendt tidligere

Innkjøpt dokumentarserie (2006)
Produsert av: Nordisk Film AS
Regi: Pål Sommer-Erichsen
Programleder: Torkjell Berulfsen
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf 23 04 78 53TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900
info@nrk.no