Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 19. mai 2009 kl 19.55 Skjergardsmat

Tett på råvarene

Michael Björklund (t.v.) og Matias Jungar lager lekker pai til dessert på stranden i første program. (Foto: YLE)
Michael Björklund (t.v.) og Matias Jungar lager lekker pai til dessert på stranden i første program. (Foto: YLE)
Den kulinariske reisen i Norden fortsetter og i kveld er det premiere på et nytt matprogram, denne gang fra Finland. Kokkene er to matglade karer ved navn Matias og Michael.

Michael Björklund og Matias Jungar er to hengivne matentusiaster som virkelig brenner for det nordiske kjøkken. I programmene reiser de rundt og søker bokstavelig talt nærkontakt med råvarene. Så blir maten tilberedt etter alle kunstens regler ute i det fri.

To fine fyrer
Michael er en glad og rund kokk som egentlig ville bli snekker. Han havnet i stedet på kokkeskole og har ikke angret en dag. Jobben er mer enn bare et yrke – dette er noe som han helst vil holde på med hele tiden. Han elsker tradisjonell mat. Og i "Skjergardsmat" lover han at vi ikke vil se en eneste kvast med sitrongress.

Matias er en matglad programleder som elsker mer enn noe annet å legge ned mye tid og omtanke i et godt måltid for venner. For fem år siden kunne han knapt koke et egg – og nå kan han improvisere frem de lekreste retter.

Første program
Omgivelsene er enkle og sjarmerende på Strömsö. Her har de en liten "stuga" og selvlagde innretninger til matlaging direkte på stranden. De to karene har gravd ut en grue i sanden der det allerede er en god lunk. De har fått tak i utbenet lammelår som skal forvandles til lekker lammerullade – eller "rövarsteksrullade" som de kaller det.

Mens rulladene godgjør seg begravd i aske og ild på stranden, får vi se hvordan Michael og Matias fikk tak i råvarene. De besøker Dahlin sauefarm der det breker hundrevis av sauer og vakre små lam. Her må de til pers med både melking og klipping. Så kommer tiden for å velge ut lam til middagen.

I de ti programmene gir Michael og Matias også tips om vin som passer til rettene de har tilberedt. For mer informasjon om programmet og oppskrifter: Strömsö mat

Finsk matprogram (2008)
Produksjon: YLE
Medvirkende: Michael Björklund og Matias Jungar
Pressekontakt: Sidsel Aarsnes Linden, 23 04 98 41/909 55 364
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900
For mer informasjon: Strömsö mat


LENKER
  • Strömsö mat