Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 7. november 2010 kl 23.55 Film: Sophie Scholls siste dager

Motstandsheltinne i nazi-Tyskland

Filmen om Sophie Scholl (Julia Jentsch) er et tysk vitnesbyrd om kvinnemot under Hitler-regimet. (Foto: Oro Film)
Filmen om Sophie Scholl (Julia Jentsch) er et tysk vitnesbyrd om kvinnemot under Hitler-regimet. (Foto: Oro Film)
"Sophie Scholls siste dager", som er basert på en virkelig historie, er en sterk film om ung tysk motstand mot naziregimet under 2. verdenskrig. Den har vunnet en rekke priser, og ble hyllet også av norske anmeldere etter kinopremieren i 2006.

München, februar 1943: Den 21 år gamle studenten Sophie Scholl og hennes to år eldre bror leder en illegal motstandsgruppe kalt Den hvite rose. Gruppen sprer flygeblader som oppfordrer til kamp mot Hitler og krigen, og for et nytt og fritt Europa.

Under en aksjon på universitetet, da de to tømmer en koffert med antinazistiske løpesedler fra en trappeavsats, blir de tatt på fersken av en vaktmester og arrestert av Gestapo.

Fem dager
Filmen skildrer de fem siste dagene av Sophie Scholls liv, gjennom arrestasjonen, forhørene og rettsaken som ledet fram til dødsdom og henrettelse.

Hendelsene er rekonstruert etter protokoller, vitnesbyrd, brev og andre dokumenter. Samtidig gir filmen et gripende og usentimentalt portrett av heltinnen som er blitt et symbol på den indre motstandskampen i Hitlers Tyskland, og som er blitt stående som personifiseringen av mot og stolthet.

Prisbelønt
"Sophie Scholls siste dager" ble nominert til Oscar-prisen for beste ikke-engelskspråklige film i 2005. Under den europeiske filmfestivalen samme år vant Julia Jentsch prisen for beste kvinnelige skuespiller. Hun vant også "Folkets pris" for rollen, og Marc Rothemund ble tildelt prisen for beste regi. De to mottok også hver sin pris under den internasjonale filmfestivalen i Berlin.

Sendt tidligere.

Tysk drama fra 2005
Originaltittel: "Sophie Scholl – die letzten Tage"
Regi: Marc Rothemund
I rollene bl.a. Julia Jentsch, Fabian Hinrichs, Gerald Alexander Held, Johanna Gastdorf
Kontaktadresse for presse: presse@nrk.no
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no


LENKER
  • Les mer