Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 27. januar 2004 kl 22.30 Safari

Oslos nye kunsthøyskole

Programleder Marte Spurkland tar seerne med til kunsthøyskolens nye lokaler i Oslo. (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)
Programleder Marte Spurkland tar seerne med til kunsthøyskolens nye lokaler i Oslo. (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)
Kunsthøyskolen i Oslo har fått nye lokaler, og i kveld blir vi med programleder Marte Spurkland på befaring. I tillegg går turen til Japan og fotografen Ryuji Miyamoto, og til Stockholm der den svenske smykkedesigneren Efva Attling har atelier. Hun har bakgrunn som både supermodell og popstjerne.

På kunsthøyskolen i Oslo møter vi rektor Peter Butenschøn, som har visjoner for både høyskolen og norsk kulturliv. Marte Spurkland møter også Donatella De Paoli fra BI som setter "den store institusjonen" i en historisk sammenheng. Vi skal også treffe engelske Fiona Duggan som har forsket på kreative læringsmiljøer og prosesser i en årrekke.

Nåløye-fotografier
Den japanske fotografen Ryuji Miyamoto har latt seg fascinere av hjemløses kreativitet når de lager pappeske-hjem, og har dokumentert disse husene gjennom 20 år. Han har også funnet tegn på skikker blant enkelte av de hjemløse, som å sette skoene utenfor pappesken.

Etter noen års dokumentering fikk Miyamoto en ny idé, nemlig å bruke pappeske-husene som et "pin-hole kamera". Pappeskene var ikke lystette nok til dette formålet, så han bygde en lignende konstruksjon i finér. Ved å kle kassen innvendig med fotopapir og slippe lyset inn gjennom et nåløye (pin-hole) ble det eksponert bilder inne i kassen. Bildene er både opp-ned og speilvendte, og resultatet blir utstilt på Berlin Biennalen 2004.

Smykkedesigner med suksess
Efva Attling er både supermodell, popstjerne og nå også smykkedesigner. Hun har butikker i Stockholm, Helsinki og London, og smykkene hennes selges også i Norge, Danmark, Japan og New York. Nylig designet hun brilleinnfatninger for Synsam, og Madonna er en av beundrerne hennes. Safari har møtt Attling i hennes atelier i Stockholm.

Om Safari
Kulturmagasinet Safari er tilbake på NRK, med Marte Spurkland som programleder. Redaksjonen har til sammen ni reportere som drar på safari i samtidskulturen utenfor Norges grenser, kun utstyrt med et dv-kamera. Hver uke presenterer Spurkland ulike videoreportasjer om aktuelle personer, hendelser og begivenheter fra den internasjonale kunstverdenen.

Egenproduksjon fra NRK Kultur
Programleder: Marte Spurkland
Reportere: Ninja Benneche, Charlotte Thiis-Evensen, Leon Mathisen, Jon Anton Brekne, Sven-Erik Helgesen, Arild Jonsjord, Tina Waldø-Jensen, Hanne Skrikerud, Marit Lie
Prosjektleder: Pål Sommer-Erichson
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252