Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 28. mars 2007 kl 22.30 Migrapolis: Norge i Afghanistan

Asylsøkernes skjebne

Reporter Raheela Kokab Chaudhry og Amin Muradi i Afghanistan (Foto: NRK)
Reporter Raheela Kokab Chaudhry og Amin Muradi i Afghanistan (Foto: NRK)
I Norge finnes det over 800 afghanske asylsøkere som har fått endelig avslag på sin søknad. Siden i fjor sommer har Norge tvangsreturnert 112 afghanske asylsøkere. Men hvor trygt er det der nede? Hvordan er forholdene? Migrapolis har vært i Afghanistan for å møte norske fredsbevarende soldater og returnerte flyktninger.

Det første møtet er med Amin Muradi som har vært i Norge som asylsøker, og ble returnert. Han fant ikke familien sin i Kabul, og lever under kummerlige forhold sammen med seks andre. Amin har ingen jobb, og ikke noe sted å dra. Han tilbringer tiden med å spille kort med de andre, fordi det er farlig å være ute på gata der han bor.

Ann Kristin Brunborg, som jobber med humanitært arbeid i Kabul, bekrefter at forholdene er mye farligere enn man tror i Norge. Hun sier at Norge gir ti ganger mer penger til militære formål enn til humanitære formål.

I Mazar-i Sharif-området nord i landet besøker Migrapolis den norske bataljonen. Her møter vi den norske soldaten Nima, som har iransk bakgrunn. Han sier at han er der for å hjelpe afghanerne, og for å representere Norge. Lange og farlige oppdrag utenfor leiren er han vant til, og tenker ikke så mye på farene. Han savner den gode maten i leiren, og dusj, når han er ute på oppdrag.

Selvmord
Selvmordstrusler er på alvor når politiet kommer for å deportere afghanske asylsøkere i Norge. På asylmottaket på Hamar møter vi Hassani Ali Ahmed fra Afghanistan. Han ble så redd for å bli sendt tilbake at han tok en desperat beslutning, og hoppet ut fra tredje etasje. Han var heldig denne gangen, men sier at han velger å dø her heller enn å bli drept i hjemlandet.

Flerkulturelt magasin fra NRK Østlandssendingen
Prosjektleder: Veslemøy Hvidsteen, tlf: 95 22 51 63 veslemoy.hvidsteen@nrk.no
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900
info@nrk.no