Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 23. juni 2002 kl 20.05 Balzac

Depardieu som forfatteren Balzac

Gérard Depardieu i rollen som Balzac.
Gérard Depardieu i rollen som Balzac.
Den franske forfatteren Honoré de Balzac (1799-1850) var ikke bare en av sitt århundres største skribenter. Han var stor i alle betydninger av ordet, stor av kropp og utstyrt med enorm appetitt på livet – ikke minst på det motsatte kjønn. Hvem er da bedre til å spille Balzac i en dramatisering av forfatterens liv enn Gérard Depardieu?

Gérard Depardieu, fransk films ubestridte førsteelsker, er selv kjent som litt av en levemann. Og hans tolkning av Balzac i denne storslagne miniserien i to deler er en nyansert og velopplagt prestasjon som filmmagasinet ”Boxoffice” mente var en Oscar-nominasjon verdig. Med seg har Depardieu to store kvinnelig stjerner: veteranen Jeanne Moreau som Balzacs mor, Charlotte-Laure, og vakre Fanny Ardant som Eve Hanska.

”Balzac” er en energisk, gripende og vittig skildring av en mann som brenner for livet, og til slutt brenner ut som følge av sin grådige, utsvevende livsstil.

Fattig forfatterspire
I 1820-årene er Balzac ikke annet enn en fattig forfatterspire som lever i angst for skattefuten, og for øvrig mangler enhver form for økonomisk sans. Han er på nippet til å gi opp forfatterskapet og satse på en karriere som forlegger, men hans elskerinne, den mye eldre Madame de Berny, oppmuntrer ham til å fortsette å skrive. Med en arbeidsdag på 14 til 16 timer begynner etter hvert suksessen å komme.

Snart gjør han sin entré i de parisiske salonger, hvor han gjør stormkur til den vakre, men lutfattige hertuginne Laure d’Abrantés. Men hans livs største kjærlighet er den polske grevinnen Eve Hanska, som han oppsøker i Sveits i 1833 etter å ha mottatt flere brev fra henne. Eve beundrer Balzac først og fremst for hans forfatterskap, men faller etter hvert for hans sjarm. I 1850, bare få måneder før hans død, lar hun seg overtale til å gifte seg med ham.

Realismens skaper
Balzac er blitt kalt ”romanens Shakespeare”. Hans ambisjon var å gjøre bøkene sine til en sammenhengende helhet, som skulle gå over i historien som én stor visjon av hans samtid, ja av hele århundret. I løpet av sitt korte arbeidsliv skrev han rundt 90 romaner og noveller, blant annet et monumentalt litterært verk som han kalte ”Den menneskelige komedie”, hvor mange personer gikk igjen fra bok til bok. Med sitt fokus på individets forhold til samfunnet rundt, og sin store psykologiske innsikt betraktes Balzac som en av realismens skapere.

Fransk produksjon
Originaltittel: ”Balzac”
I rollene: Gérard Depardieu, Jeanne Moreau, Fanny Ardant
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83

Bilder
1 Gérard Depardieu spiller forfatteren og levemannen Balzac på en overbevisende måte.
2 Fanny Ardant spiller Balzacs store kjærlighet, den polske grevinnen Eve Hanska.