Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 21. juli 2008 kl 19.30 Smaken av Danmark

Danmarks hvite gull

Smaken av Danmark: Den danske tv-kokken Claus Meyer tar oss med til Læsø og Samsø. (Foto: Tellus Works Television AS)
Smaken av Danmark: Den danske tv-kokken Claus Meyer tar oss med til Læsø og Samsø. (Foto: Tellus Works Television AS)
Mellom Fredrikshavn/Sæby og den danske øya Læsø seiler du i Læsø Rende. Lenger sør (utenfor Århus Bugt) ligger øya Samsø. Tv-kokken Claus Meyer tar oss med til de to øyene og frister med sjøkreps, skinke, gammel potet-tradisjon og Danmarks beste salt.

Claus viser oss en gammel metode for saltutvinning som har vært i bruk på Læsø i 800 år. Resultatet er et salt som er så krystallinsk og friskt at det har fått navnet Danmarks hvite gull. Claus deler også med oss en oppskrift for å koke poteter, og han mener den er den beste som finnes.

Lokale krepsefiskere
I Vesterø Havn på Læsø blir han kjent med de lokale krepsefiskerne. Krepsene baker han i salt med sjalottløk, og han smaksetter med honning.

Honningen er fra en lokal, fredet art brune bier som bare finnes på Læsø. Claus avrunder med en velsmakende rett av den legendariske Læsø-skinken.

Om serien
Kokken Claus Meyer er professor i fødevarevitenskap ved Det levende universitetet i København. I "Smaken av Danmark" guider han seerne med hjelp av sin kulinariske innsikt og gane rundt i sitt "føde"land. Dessuten gjennom deler av Norge og Grønland – i løpet av 13 episoder.

Etter en karakteristisk åpning på Skagen (rødspetter i malerisk lys), tar Claus oss med til Limfjorden (blåskjell, østerssuppe), på Fyn for å oppleve våren (rabarbraterte, reker, grillet biff), Grønland (grønlandsreker, isfjordshelleflyndre, moskus-tartar), på Bornholm (sild, grønne jordbær), Nord-Sjælland (økologisk bondekost, fløtedessert, wienerbrød), på øyene Læsø/Samsø (saltutvinning, gammel potet-tradisjon, kreps, skinke), til Lammefjorden (grønnsaksdyrking på gammel havbunn, svineoppdrett), på Lolland/Falster (røket ål, artisjokker, sider), Sønderjylland (jysk lam, Rømø-reker), i Ålborg (hare- og fasanpaté), i København (humle og øl, grønnsaksuppe, rødbetpaté) og til sist – til Norge (sild, rype, tyttebær, molter).

Dansk dokumentarserie i 13 deler (2007)
Originaltittel: Mat i Norden - Smaken av Danmark
Kveldens avsnitt: Det hvite gull
Produsert av: Tellus Works Television AS
Kontaktperson i Programinformasjon: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900, info@nrk.no


LENKER
  • Les mer 
  • Oppskrifter