Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 1. januar 2006 kl 12.15 Nyttårskonserten fra Wien

Maestro Mariss i Nyttårskonserten

Mariss Jansons dirigerer Nyttårskonserten fra Musikverein i Wien. (Foto: Lavasir Nordrum)
Mariss Jansons dirigerer Nyttårskonserten fra Musikverein i Wien. (Foto: Lavasir Nordrum)
Mariss Jansons debuterer som dirigent for Nyttårskonserten med Wien Filharmoniske orkester. Valsekongen Johann Strauss står helt selvfølgelig sentralt, men konserten innleder også Mozart-året 2006. Vi kan også oppleve en del av konserten på sen ettermiddag, i drøyt en times opptak, fra kl. 17 på NRK2.

Mariss Jansons regnes som en av de mest prominente dirigenter i verden i dag, og han høster triumfer som sjefdirigent for Concertgebouw-orkestret i Amsterdam.

Til den musikalske nyttårsfeiring står som vanlig praktsalen i Wiens Musikverein i blomsterflor – en årlig gave fra den italienske blomsterbyen San Remo. Det er koreografen John Neumeier som står for ballettinnslagene underveis i konserten.

"Mozartisteri"
27. januar 2006 er 250 årsdagen for Mozarts fødsel, og et opplagt valg i Mozart-året er å framføre noe fra en av jubilantens mange storverk. Valget har falt på ouvertyren til "Figaros bryllup".

Orkesterlederen og komponisten Joseph Lanner satte farge på Wien samtidig med Johann Strauss d.e. Med "Die Mozartisten" (1842), en samling valser med temaer fra Mozarts "Don Giovanni" og "Tryllefløyten", ville Lanner hylle sin forgjengers udødelige musikk. Opplev Jansons og Wien-filharmonikerne spille opp med ouvertyren til "Tryllefløyten" i 3/4 takt – en så vel musikalsk som spilleteknisk utfordring!

Johann og Eduard
Festlige polkaer, valser, en marsj, en gallopp – sågar en kvadrilje i ridetakt – står Johann Strauss for, og han kvitterer tradisjonen tro for det meste av konserten. Broren Eduard står for ett nummer, "Telephon", en fransk polka.

Østerriksk musikkprogram (2006)
Originaltittel: Neujahrskonzert
Kommentator: Arild Erikstad
Prosjektleder i NRK: Anne Røthing
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57