Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 12. juni 1999 kl 22.40 Hollywood-portretter: Betty Grable

Hollywood portretter: Betty Grable (t)


NRK2 lørdag 12. juni kl 22.40
Hollywood- portretter: Betty Grable

Bak pin-upens fasade

Hva Marilyn Monroe var for amerikanerne på 50-tallet, var Betty Grable for hele den vestlige verden på 40- tallet. Kveldens tv-portrett av denne hollywoodske megastjernen er det første i en hel serie av programmer fra tidligere og nålevende filmstjerners liv og levnet.
Sonja Henie har alltid blitt beæret med eget kapittel i filmhistorien. Hun er da også med i denne serien. Det samme gjelder legender som Audrey Hepburn, Shirley Temple, Henry Fonda, Sophia Loren, Paul Newman, Tyrone Power og Carol Burnett.
Det som blant annet utmerker denne portrettserien er at programskaperne har funnet frem til mye upublisert stoff. Her er for eksempel opptak fra tidlige prøvefilminger, kasserte filmscener, private amatørinnslag og personlige vitnesbyrd fra gamle venner og kolleger.

Verdens pin-up
Om Betty Grable (1916 - 1973) ble det sagt at hun var piken med \"the million dollar legs\" (beina hennes var faktisk forsikret for en million dollar i forsikringsselskapet Lloyds). Som brystfager pin-up ble hun brukt som plakatpike over hele den vestlige verden og pyntet opp alt fra flymaskiner til garderobeskap. Hun fremsto som den amerikanske drømmekvinnen som hadde fått eventyret til å bli virkelighet.

I løpet av 27 års karriere spilte hun i over 100 filmer, og hun var produsentenes yndling fordi hennes navn virket som en magnet på det betalende publikum. Til hennes mest kjente filmer hører \"Down Argentine Way\", \"Coney Island\" og \"How to Marry a Millionaire\". I 1960- årene vendte hun tilbake til teaterscenen og hadde sin siste suksess i en nyoppsetning av \"Hello Dolly\".

Alkohol og gambling
Dermed burde alt ha vært fryd og gammen. Men hvordan var Betty Grables virkelige liv, bak den glamorøse fasaden?
Det var som hos folk flest, mye opp og ned. Kanskje mer ned i skyggeland enn man skulle tro. Betty Grable var tross alle sine suksesser en usikker sjel som støttet seg til Kong Alkohol, og som hadde en hang til høyt spill i kasino.
Programmet om Betty Grable inneholder blant annet klipp fra hennes første filmer og en del opptak fra arbeidet i studio. Vi får også se noe fra hennes sagnomsuste cabaret i Las Vegas, dessuten fra hennes medvirkning i Bob Hope show på tv.

NRK2 lørdag kl 22.40
Tidligere sendt NRK1 21.4.99

Bilder (tre motiver via Scanpix/Internett)
Betty Grable, filmstjerne og pin-up.

Amerikansk dokumentarserie
Produsent: Van Ness Films Inc. / 20th Century Fox
Originaltittel: Celebrity
Pressekontakt: Anna- Marie Normann., tlf. 23 04 78 53