Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 3. juni 2009 kl 21.30 Undring og mangfald

Frisk med fisk

Professor Edel Elvevoll snakker om marine oljer og helse. (Foto: Høgetveit Media-Konsult)
Professor Edel Elvevoll snakker om marine oljer og helse. (Foto: Høgetveit Media-Konsult)
Forskere ved Norges Fiskerihøgskole i Tromsø har i mange år arbeidet med spørsmål knyttet til sjømat og helse. Professor Edel Elvevoll er ekspert på marine oljer og hjerte- og karsykdommer. I kveldens program forteller hun om sitt spennende fagfelt.

Elvevoll er utdannet kjemiker ved Norges tekniske og naturvitenskapelige universitet, NTNU, og har jobbet i over 20 år med helse og fiskeråvarer.

- De forsøkspersonene som drakk den uraffinerte hvaloljen i våre forsøk, de er våre helter, forteller professor Elvevoll.

Hun har sett nærmere på hvilke stoff det er i de ulike marine oljene som gir en slik positiv effekt for å hindre utviklingen av blant annet hjerte- og karsykdommer.

Det hele startet med en dansk Omega 3-undersøkelse blant inuitter på Grønland. I dag er dette bildet mye større og mer sammensatt og det er stadig flere nåler å lete etter i den "marine høystakken", mener Elvevoll. - Et fiskemåltid eller to i uken reduserer risikoen for hjerte- og karsykdom dramatisk, sier Elvevoll i dokumentaren.

Norsk dokumentarserie 2008
Produsert av: Høgetveit Media-Konsult
Journalist: Olav Høgetveit
Pressekontakt: Sidsel Aarsnes Linden, 909 55 364
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900