Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 19. mars 2005 kl 19.55 Brødrene Dal og mysteriet om Karl XIIs gamasjer

Siste møte med brødrene

Norges konge (Johannes Joner) venter spent på om brødrene Dal har skaffet til veien gamasjene. (Foto: Anne Liv Ekroll, NRK)
Norges konge (Johannes Joner) venter spent på om brødrene Dal har skaffet til veien gamasjene. (Foto: Anne Liv Ekroll, NRK)
Klarer brødrene Dal å skaffe til veie de berømte gamasjene til Karl XII. før 7. juni? Det er klart for siste episode i mysteriet.

Få, om noen, kan huske at brødrene Dal noen gang har ligget så tynt an som nå. I tillegg renner tiden fra dem som i et timeglass. Løsningen på mysteriet om Karl XIIs gamasjer virker fjernere enn noensinne. Men våre rutinerte helter kommer plutselig på en lenge glemt hemmelighet.

Den kommer til anvendelse med slike konsekvenser at brødrene igjen kan se lyst på livet, bare en hårsbredd før det er for sent. En ny, men skummel verden åpner seg for dem i den gamle bygningens indre. Bare en kort stund etter lukker den seg igjen klaustrofobisk rundt de tre. Alt håp synes ute.

Et stykke unna står Mette-Mari, Joste og Snerting og venter desperat på å få gjort sin del av jobben. Det samme gjør Norges konge. Landets fremtid som selvstendig nasjon er truet av blå-gule skyer. Verden synes å falle sammen rundt Gaus, Roms og Brumund samtidig som klokken ubønnhørlig nærmer seg 12.00 den 7. juni 2005.

Men våre venner er heldigere enn Lottomillionærer. Fysiske lover trer i kraft og tar grep om hendelsesrekken i en slik fart at ventende konger og dronninger, venner og fiender, medløpere og overløpere på Slottet knapt rekker å trekke pusten i det klokken slår 12.00.

Om serien
Brødrene Gaus, Roms og Brumund Dal er tilbake på NRK1 med nye eventyr ti lørdager fremover. Denne gangen reiser de i tid for å finne Karl XIIs gamasjer som har vært sporløst forsvunnet siden han led nederlag ved Fredriksten festning i 1718.

Da Norge ble selvstendig og skrev under traktaten med Sverige i 1905, var det noe med liten skrift som ble oversett: Dersom gamasjene ikke er på plass til 100-årsjubileumet 7. juni 2005, tilfaller nasjonen nabolandet igjen.

Brødrene Dal er plutselig midt i et nytt eventyr: De må finne Karl XIIs gamasjer før det er for sent.

Egenprodusert familieserie fra NRK Barn og Ungdom
Medvirkende: Knut Lystad, Lars Mjøen, Trond Kirkvaag, Agnes Kittelsen, Martin Loic Lotherington, Mads Buer, Johannes Joner, Grethe Kausland, Åsleik Engmark, Linn Skåber, Frank Jørstad, Sigve Bøe, Anne-Cath. Vestly, Helge Reiss og Tom Mathisen.
Regi: Torunn Calmeyer Ringen
Prosjektleder: Annelene Søyland
Pressekontakt: Sabine Skarstad, tlf 23 04 99 18/90 18 36 10,
Vises også i Nett-TV.