Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 26. mai 2005 kl 19.55 Med sjel og særpreg: Joy betyr glede

Joy betyr glede

Joy Moe er en ekspert med håndsaga etter ti år i skogen i Thailand, der hun lærte å livnære seg selv. (Foto: NRK)
Joy Moe er en ekspert med håndsaga etter ti år i skogen i Thailand, der hun lærte å livnære seg selv. (Foto: NRK)
Joy Moe blir flirfull på ekte trøndersk vis når Andreas Lunnan spør henne om oppskriften på vårrullene som hun serverer trønderske ganer. – Hemmelighet, sier hun. – Jeg har tatt med meg lærdom fra gode venner i Thailand, og den deler jeg selvfølgelig ikke med noen.

Joy driver catering- og restaurantvirksomhet med utgangspunkt på Ronglan i Levanger. Hit kom hun etter å ha møtt sin Kolbjørn som hun er gift med.

- Norge er det beste som kunne ha hendt meg, sier Joy og forteller om sin vanskelige oppvekst i Thailand. Som tiåring valgte hun å rømme hjemmefra og ut i skogen. Her bodde hun i rundt ti år, og livnærte seg først og fremst med bær og frukt hun fant omkring seg.

– For norske ører høres vel en slik skjebne ganske håpløs ut, men jeg kom faktisk gjennom denne tilværelsen uten spesielle men, forteller Joy. - Senere jobbet jeg meg inn i mat- og restaurantbransjen, og fikk en god utdannelse derfra. Så traff jeg Kolbjørn, og dermed ble Norge mitt nye, gode hjemland.

– Trønderne har tatt imot meg på en fin og tillitsfull måte, og når de i tillegg elsker maten jeg lager til dem, kan jeg ikke gjøre annet enn å juble, smiler den alltid blide Joy, som stadig er på farten for å bringe mat og glede ut til selskaper av forskjellig format. For å skape den rette atmosfæren, stiller Joy gjerne i thailandsk antrekk mens hun serverer, og hun synger og danser.

Mistet mange i tsunamien
Midt i all glede og framgang må Joy imidlertid bære på en stor sorg: Tsunamien 26. desember tok med seg om lag tretti av hennes venner og tidligere kolleger i Paton, i nærheten av Phuket.

– Dette sjokket vil alltid være levende i meg – en ufattelig tragedie, sier Joy som i tiden etter flodbølgen besøkte sine gamle tomter og dermed opplevde situasjonen i hjemlandet på nært hold.

Produsert av Program RIKS Trondheim
Programleder: Andreas Lunnan
Prosjektleder: Sverre Krüger
Pressekontakt: Erik Bull, mobil: 99599760 e-post: