Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 3. juli 2005 kl 21.00 Niern: Purpurfargen

Om fargede kvinners liv

Whoopi Goldberg i rollen som den undertrykte Celie (Foto: Warner Bros International)
Whoopi Goldberg i rollen som den undertrykte Celie (Foto: Warner Bros International)
Steven Spielbergs film foregår i årene mellom 1909 og 1949, og forteller historien til den fargede kvinnen Celie som bokstavelig talt ble solgt som tjenestepike til sin brutale ektemann, forpakteren Albert.

Celie (Whoopi Goldberg) forteller sine innerste tanker i brev til søsteren Nettie (Akousa Busia), men Albert (Danny Glover) har gjemt alle svarbrevene fra Nettie, noe som gjør at Celie tror Nettie er død. Etter hvert finner Celie en kampfelle i Sofia (Oprah Winfrey), Alberts tidligere kone. Sofia er imidlertid ikke så sterk etter at hun blir banket opp av rasende hvite borgere.

Senere oppnår Celie et sterkt vennskap med Alberts elskerinne Shug (Margaret Avery). Styrket av dette begynner hun å se igjennom Alberts saker og finner brevene fra Nettie. Omsider er hun sterk nok til å ta igjen med ektemannen…

Om filmen
Filmen er basert på romanen "The Color Purple" av Alice Walker, belønnet med Pulitzer-prisen i USA."Purpurfargen" var Steven Spielbergs første forsøk på å lage en film med et dypere innhold enn ren eskapisme. Det er en hjertevarm fortelling som helt står i stil med Walkers roman.

Filmen ble nominert til 11 Oscar-priser, men overraskende nok fikk den ingen pris. Blant de nominerte var tre av filmens skuespillere, men Spielberg selv var ikke nominert.

Whoopi Goldbergs røtter var solid plassert i komedie, i "Purpurfargen" viser hun for første gang et stort og nyansert dramatisk talent. Talkshow-dronningen Oprah Winfrey debuterer i filmen, og Margaret Avery har den tredje rollen i filmens sterke kvinne-trio.

Amerikansk spillefilm fra 1985
Originaltittel: "The Color Purple"
Regi: Steven Spielberg
I rollene: Danny Glover, Whoopi Goldberg, Margaret Avery, Oprah Winfrey, Willard E. Pugh
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83