Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 30. november 2000 kl 19.30 Migrapolis

Migrapolis (t)

NRK2 torsdag 30. november kl 19.30
Migrapolis

Er det rasisme?

Er det slik at det noen kaller rasisme kaller andre forståelig skepsis? Hva som oppfattes som rasisme og hva som faktisk er ment rasistisk, kan være ulike ting. Kanskje befinner mye av hverdagsrasismen seg i et grenseland mellom uvitenhet, misforståelser og fordommer.

Mange opplever at deres etniske bakgrunn fører til urettferdig behandling. Rashid Marchich er et typisk eksempel. Da han var ferdig utdannet maskiningeniør, var han den eneste i klassen som ikke umiddelbart fikk jobb. Istedet måtte han lenge jobbe som rengjøringshjelp. På kveldstid sendte han så mange jobbsøknader at frimerkeutgiftene ble en belastning. I dag er han endelig i full jobb, og mener det er takket være enkeltpersoner med åpent sinn i akkurat hans firma. Reporter Karyn Bennett-Lund var med Rashid på hans nye arbeidsplass.

Sinte ungdommer og rasistisk politi?
17 år gamle Khanh Bui ble uten forvarsel lagt i bakken av politiet, og måtte stå og fryse i tre kvarter med håndjern på. Da han ble sluppet løs, fikk han ingen unnskyldning.

19 år gamle Mahdi Ismail er ofte på diskotek og opplever at hans hvite, norske venner slipper inn, mens han selv blir nektet. Mahdi mener både dørvakter og norsk politi oppfatter alle ungdommer med mørk hud som gangstere. På Grønland politistasjon har de et annet syn på saken.

I Migrapolis får Khanh og Mahdi møte politiet ansikt til ansikt, og får sagt akkurat hva de mener. Reporter er Noman Mubashir.

Stemplet som rasist
Harald vil ikke oppgi etternavnet sitt. Årsaken er at han jobber som vekter på et stort kjøpesenter. Hans yrkesbakgrunn gjør at han ofte utsettes for trusler. Mange har forutinntatte holdninger til hvordan han er og hva han mener. Ofte får han slengt etter seg at han er rasist. Det skjer særlig hvis han må bortvise eller irettesette folk med minoritetsbakgrunn.

Men ikke bare hvite nordmenn blir stemplet som rasister. En av Haralds kamerater er norsk-pakistansk og jobber som dørvakt. Han blir også kalt for rasist når han stopper folk i døra. Reporter er Hung Mai Ba.

NRK2 torsdag kl 19.30
NRK1 torsdag kl 00.00

Flerkulturelt egenprodusert magasin fra Østlandssendingen
Prosjektleder Kjetil Saugestad
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 (inger.larsen@nrk.no)