Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 28. september 2005 kl 21.40 Henrik 8.

Katastrofalt konebytte

Henrik 8. (Ray Winston) har mye å tenke på (Foto: Powercorp International Limited)
Henrik 8. (Ray Winston) har mye å tenke på (Foto: Powercorp International Limited)
Henrik 8. setter alt inn på å bli kvitt Katherine av Aragon til fordel for Anne Boleyn. Det skal vise seg å bli et skjebnesvangert valg.

Henrik 8. har bestemt seg for å gjøre Anne Boleyn til dronning, og går rettens vei for å få opphevet ekteskapet med Katherine av Aragon. Da paven ikke tillater at en slik avgjørelse blir tatt i England, ser den forelskede kongen ingen annen utvei enn å innføre en ny kirke. Henrik 8. blir overhode i den nye kirken, og Anne får sitt endelige bevis på at han er villig til å gjøre hva som helst for henne.

Men lykken er kortvarig da Annes førstefødte viser seg å være en jente, Elizabeth. Overbevist om at Anne er uegnet som dronning snur folket henne ryggen. Henrik 8., panikkslagen og desperat, tyr nok en gang til elskerinner og overser sin kone.

Imens aner familien Seymour en sjanse for at deres Jane skal kunne bli Henriks neste hustru. Jane er vakker men stillfaren, og viljesterke Annes rake motsetning. Stadige rykter om at Anne skal ha et forhold til sin egen bror og konfrontasjoner mellom ektefellene besegler også den en gang så ettertraktede kvinnens skjebne. Under påtale om utroskap blir hun dømt til døden ved halshugging.

Om serien
Dramaserien i fire episoder om den mektige Henrik 8. sparer ikke på kruttet . Slik hans liv var preget av dramatiske hendelser er også serien spekket med høydepunkter. I løpet av serien er vi vitner til fire bryllup, tre fødsler, seks henrettelser, fem dødsfall og en begravelse.

Ray Winstone (kjent fra Cold Mountain og King Arthur) spiller den grusomme, men fargerike monarken. Helena Bonham-Carter har rollen som den forføreriske Anne Boleyn, mens David Suchet (kjent som Hercule Poirot) spiller kardinal Wolsey.

Britisk dramaserie (2004)
Originaltittel: Henry VIII
Produsert av: Granada
I de viktigste rollene: Ray Winstone (Henrik VIII), Helena Bonham-Carter (Anne Boleyn), Assumpta Serna (Katherine av Aragon), Joss Ackland (Henrik VII), Sid Mitchell (unge Henrik), David Suchet (kardinal Wolsey), Charles Dance (hertugen av Buckingham) og Emilia Fox (Jane Seymour).
Pressekontakt: Marianne Vinje, tlf 23 04 99 18/98 85 88 80