Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 17. mai 2001 kl 22.35 Profil: Profil: Sergio Leone - det var en gang

Spagetti-westerns far

Den italienske filmmakeren Sergio Leone (1921-1989) var opphavet til spagettiwestern-filmene. Leone gjorde om den japanske filmskaperen Akiri Kurosawas produksjon Yojimbo til en westernfilm med Clint Eastwood i hovedrollen. Resultatet ble ”For en neve dollar” som førte til gjennombruddet for dem begge i 1964.

”For en neve dollar” ble starten på det som senere skulle bli begrepet ”spagetti- western”. Genren teller over 200 filmer signert Sergio Leone.

Spagetti-filmene hans hadde etter hvert den fellesnevneren at de ble skapt i Italia og spilt inn i Spania. Flere av filmene huskes i dag ikke minst på grunn av italieneren Ennio Morricones fantastiske filmmusikk.

Filmer på rekke og rad
Etter gjennombruddet fulgte filmene på rekke og rad som ”A Fistful of Dollars”, ”For a Few Dollars More” og ”The Good the Bad and the Ugly”. Leone oversatte Kurosawas stil til sitt eget personlige filmuttrykk, og Clint Eastwood deltok i samtlige av de første filmene, alltid som navnløs.

En av filmene som kan nevnes spesielt, er ”Once Upon a Time in the West” fra 1968 som byr på kraftfulle, vakre og langsomme scener i en slags hyllest til det gamle Vestens ærlighet og enkle livsstil.

En annen er ”Once Upon a Time in America”, nok et mesterverk som han skapte i 1984, som hadde Robert De Niro og James Woods i hovedrollene.

Personlig portrett
Kveldens profil presenterer et personlig portrett av filmmakeren som ble født i Roma som sønn av en stumfilmregissør. Det blir en rekke intervjuer med familie, venner og kolleger. Vi får også servert klipp fra hans filmer, og glimt fra en utstilling i Roma i anledning tiårsdagen for Leones død.

Amerikansk produksjon
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83