Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 31. desember 1998 kl 20.20 Ut i naturen: Mooot normalt ... været som var i året som gikk

Ut i naturen: Mooot normalt ... været so


NRK1 nyttårsaften torsdag 31. desember kl 20.20
Ut i naturen: Mooot normalt...
været som var i året som gikk

Mye vær i Norge
Alle snakker om været, men ingen gjør noe med det. Bortsett fra NRK. Harald Reitan hadde lagt merke til at det rett som det var dukket opp værreportasjer i Fjernsynet. Kanskje kunne det her være stoff til et Ut i naturen-program om været? Nyttårsaften blir det en årskavalkade om været i Norge i 1998.
Det skulle vise seg å være nok stoff - for ikke å si vær - å ta av. Det er bare å nevne den kalde og våte sommeren i Sør-Norge og rekordvarmen i nord for å skjønne hva det dreier seg om.
Harald Reitan fra NRK Buskerud har signert mange naturprogrammer. Han er ikke udelt enig at det ikke finnes dårlig vær. Under tv- opptak hender det at værgudene ikke alltid spiller på lag med programskaperne.
- Men i dette programmet ser jeg på været fra en litt annen synsvinkel, forteller Harald Reitan. I stedet for å slåss mot værgudene, inntar han på årets siste dag en mer forsonende innstilling.

Trøndervær eller østlandsvær?
- Jeg trengte liksom aldri noen ekstra stimulans for å interessere meg for været. Jeg kommer nemlig fra en kant av landet hvor folk aldri kan ta meteorologene helt på alvor. Å vokse opp på vannskillet nord-sør i Sør-Norge innebar tidlig å bli innført i tolking av værmeldinga. Nesten som å analysere et dikt. Skulle det bli trøndervær dagen etter? Eller østlandsvær? Det var aldri noe værvarsel for området akkurat i grenseland, forteller Harald Reitan.
Hvor viktig værmeldinga var for folk illustreres godt av følgende historie.
- En sommer var en kamerat slåttekar på en gård i hjembygda vår, Ålen i Sør-Trøndelag. Han bodde på et loftsrom der mens onna pågikk, så slapp han å sykle halve bygda grytidlig hver morgen. En kveld hadde han lyst til å høre musikk på radioen og skrudde på. Bonden ga øyeblikkelig beskjed om at dette ikke var tida for å ha radioen på. \"Det e\' inga vermelding no\", sa han.

Lokket sørover av været
- Det var klimaet som lokket meg til Østlandet. Kontraktene var varme, solrike somrer. I år ble den brutt. Været var like dårlig i Drammens-traktene som i Røros-området hele sommeren. Jeg hadde knapt skjorta av kroppen, og bada ikke utendørs en eneste gang. Et tilbygg på hytta var det nesten uråd å få tak over. Jeg har lært at været kan man aldri gjøre regning med.
Men jeg har opplevd det eksepsjonelt flotte været også, i løpet av sommeren. En uforglemmelig 17. mai i Trøndelag og en snartur til julimånedens varmeste sted i Norge, nemlig Narvik. Nordlendingene har samlet nok stoff til å mobbe oss søringer i månedsvis - i alle fall fram til neste sommer.
(Forts.)
\'
Mooot normalt...
Uforutsigbart vær gir livet en ekstra dimensjon, mener Reitan. Blomstrende roser i januar er ikke noe som oppleves hvert år. Ikke femti kuldegrader heller. Dette programmet er en repetisjonsøvelse, en rundreise i norsk vær over og under normalen i løpet av året. Som Leif Juster sa det i sin sketsj fra 60-tallet: \"Mooot normalt!\" Bli med på tur.
NRK1 torsdag kl 20.20

Bilde
1. Frostrøyken ligger over Drammen en dag i november, konstaterer Harald Reitan. (Foto: Erik Norrud)
Bilde (elektronisk via NTB, Data-tv/Internett)
2. - Naturen i vinterdrakt kan være et vakkert skue, mener Harald Reitan. (Foto: Erik Norrud)

Naturprogram fra NRK Buskerud
Programansvarlig: Harald Reitan
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, TLF 23 04 98 41