Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 22. desember 2003 kl 22.30 På skråplanet: "Jeg er ikke Frans av Assisi"

Balstyrig og økologisk

Jytte Abildstrøm, balstyrig skuespiller og sterkt økologisk engasjert.
Jytte Abildstrøm, balstyrig skuespiller og sterkt økologisk engasjert.
Egil Teige har møtt Jytte Laila Zabell Abildstrøm, en meget original dansk skuespiller på 69 år som driver sitt eget fantastiske, lille teater, "Riddersalen", på Fredriksberg i København. Hun har stått bak til dels vanvittige versjoner av kjente skuespill, og bor fast i et økologisk kollektiv av miljøgrunner.

Jytte Abildstrøm har samarbeidet med så forskjellige danske kunstnere som karakterskuespilleren Bodil Udsen og jazzsangerinnen Daimi. Som skuespiller er hun selvlært. Abildstrøm er særdeles humoristisk, meget spesiell, opptatt av kulturformidling til barn og dypt alvorlig i sin skjøre form. Jytte Abildstrøm har ledet Riddersalen Teater i 33 år. Hun hater turisme i tradisjonell forstand, og er prisbelønnet for sin innsats for å skape forståelse for økologiske problemer. Men som hun selv sier: "Jeg er ikke Frans av Assisi!"

"Skærmydsler"
Da NRK var på opptak i København, oppførte Jytte Abildstrøm en versjon av Gustav Wieds gamle komedie "Skærmydsler" – en oppsetning som var så morsom at det gikk frasagn om den. Københavnerne gikk mann av huse for å oppleve La Abildstrøm og Daimi som de to kranglevorne gamle søstrene Hertha og Clara.

Selv om Riddersalen er et morskapsteater, lurer Jytte Abildstrøm hele tiden på hvordan hun kan få kilt inn noe om økologi i hvert eneste stykke, enten det er for barn eller voksne. Hun er en svoren tilhenger av muldtoaletter, men påpeker at økologi ikke bare handler om gulrøtter og krumme agurker, men også om "den humane økologi": at mennesket konsentrerer seg om de ting som er verd å beskjeftige seg med, samt forhold mennesker i mellom.

I Kulturbyrået 1996 fikk hun opprettet "Det økologiske Inspirationshus" i tilknytning til sitt teater. Målet med huset er å begeistre og bevege besøkende til ettertanke og praktiske tiltak.

Mor – og flyvende farmor
Jytte Abildstrøm er skuespiller, hun har vunnet flere priser for sin innsats innen økologien - og hun er mor til skuespilleren Peter Mygind (39) som nå er kjent for norske tv-seere i serien "Nikolaj og Julie" på NRK. Når hennes forhenværende ektemann, forretningsmannen Søren Mygind, fikk fine forretningsforbindelser fra Sveits, serverte hun dem risengrynsgrøt til middag.

Hun har spilt i mange filmer og tv-programmer, driver gateteater for barn og hennes nyeste filmrolle var tittelrollen i "Den flyvende farmor".

Et reisebyrå ba henne en gang om å finne på et godt slogan for dem. Det ble: "Sitt stille, bli hjemme og tenk dere om!" De tok det pent…

Egenprodusert dokumentar fra Faktaavdelingen
Programleder/programansvarlig: Egil Teige
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83