Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 15. juli 2009 kl 22.15 Dokusommer: Quisling - historisk misjon

Fra demokrat til fører

Vidkun Quisling ble Ministerpresident 1. februar 1942 og fikk sin egen regjering. Men den reelle makten forble på tyskernes hender. (Foto: Norges Hjemmefrontmuseum)
Vidkun Quisling ble Ministerpresident 1. februar 1942 og fikk sin egen regjering. Men den reelle makten forble på tyskernes hender. (Foto: Norges Hjemmefrontmuseum)
Høsten 1945 ble Vidkun Quisling henrettet på Akershus festning. Hva som ledet opp til dette dramatiske endelikt, er hovedtema i den todelte dokumentaren om mannen med navnet som for mange ble synonymt med landssvik. I kveld er det klart for andre del.

I 1931 ble Vidkun Quisling forsvarsminister i Bondeparti-regjeringen, før han i 1933 startet sitt eget parti, Nasjonal Samling. Det nazistisk inspirerte minipartiet oppnådde ikke politisk innflytelse i Norge før det tyske angrepet på Norge 9. april 1940.

Quisling utropte seg selv til statsminister og ble av Hitler innsatt som Ministerpresident i 1942. Statskuppet og samarbeidet med tyskerne endte 24. oktober 1945 med skuddene på Akershus.

Idealisme og maktsyke
I denne todelte dokumentaren står for første gang noen av Vidkun Quislings nærmeste tilhengere fram og forteller om sine inntrykk av føreren. Dette er vitnesbyrd som skiller seg vesentlig fra hva de fleste andre mener om mannen. Sannheten om hvem Quisling virkelig var, finnes kanskje i brytingen mellom ytterpunktene: idealisme og maktsyke.

Gåten Quisling
I tillegg til intervjuene med de som kjente ham eller ble hans motstandere, gjør dokumentaren bruk av et vell av arkivmateriale i form av film, foto, dokumenter, brev og faksimiler. Hittil ukjent film er blitt funnet, samtidig som private opptak fra NS-miljøet nå kan vises for første gang. Quislings egne ord blir dessuten brukt for å gi en bedre forståelse av denne mannen som er blitt kalt en gåte.

I Quislings spor
Sammen med historieprofessor Oddvar Høidal følger dokumentaren også i Quislings spor, bl.a til Berlin der han jevnlig hadde sine møter med Hitler.

Summen av alle kildene gir et mangesidig portrett av en av norgeshistoriens mest kjente menn.

Programmet er sendt tidligere

Filmen er laget av Ny Film AS i samarbeid med NRK og Forsvarets Mediesenter. Svein Rune Nyland er ansvarlig for manus og regi.
Forteller: Oddvar Høidal
Kommentarer: Sven Nordin
Manusutvikling og historisk ansvarlig: Arnfinn Moland
Kontaktperson: Svein Rune Nyland, tlf. 71 21 56 10, mob. 92 26 69 18 ( sveinr.nyland@c2i.net)
Kontaktperson i Programinnkjøp: Gunilla Gaarder, tlf. 23 04 93 64
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57