Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 10. november 2002 kl 21.20 Presidenten

Fadeser står i kø

Toby Ziegler (Richard Schiff) ignorerer råd fra kolleger og setter dermed Det hvite hus i et dårlig lys.
Toby Ziegler (Richard Schiff) ignorerer råd fra kolleger og setter dermed Det hvite hus i et dårlig lys.
Det er duket for et møte mellom president Bartlet og lederne for demokratene og for republikanerne. Toby Ziegler prøver å tvinge igjennom en debatt på viktige saker, og får Det hvite hus til å fremstå som en gjeng med bøller.

President Jed Bartlet har jevnlige møter med ledere for partiene på begge fløyer, og det er igjen klart for et frokostmøte mellom de to sidene. Dette er mer en symbolsk handling forutfor forhandlingene om nye lovforslag, enn en faktisk politisk debatt. Likevel insisterer Toby Ziegler på at de skal ta opp viktige temaer under dagens frokost og går så langt at han truer stabssjefen til den republikanske majoritetslederen. Toby sier at de vil skape problemer for republikanerne dersom de ikke støtter presidenten i én av de aktuelle sakene.

Stabssjefen Ann Stark går med på 15 en minutters debatt, forutsatt at det kommer en pressekonferanse umiddelbart etterpå. Pressesekretæren C.J. Cregg mener hun trenger mer tid til å forberede et svar, men Toby gir seg ikke. Det Toby ikke vet, er at Ann Stark lekker avtalen til pressen – og dermed får det til å se ut som om Det hvite hus har tenkt å ydmyke den republikanske majoritetslederen.

Om serien
I ”Presidenten” følger vi Josiah Bartlet (Martin Sheen) og hans lojale stab gjennom de store og små begivenheter som preger hverdagen i Det hvite hus. Det handler ikke bare om den politiske tautrekkingen som foregår i kulissene, men også om personlige forhold, maktkamp, kjærlighet og vennskap. Serien er kjennetegnet av mye humor og inngående kjennskap til det ”hemmelige” spillet i amerikansk politikk.

President Josiah Bartlet tilhører Demokratene, og bak hans folkelige utstråling skjuler det seg en skarp hjerne og et oppriktig engasjement for det han tror er til beste for landet. Til tross for det konstante presset fra ulike interessegrupper, lar han sin egen overbevisning komme først. Mange lar seg forlede av hans godslige sjarm – bare for å oppleve et hensynsløst motangrep når de minst venter det.

Bartlets dedikerte stab står på fra morgen til kveld for å styrke bildet av presidenten blant presse og publikum. Stabssjefen Leo McGarry (John Spencer) er hans nærmeste allierte og fortrolige. Han har en jordnær forstand og en sikker nese for det som rører seg blant folket. Selv om han betrakter presidenten som en kløne, forsvarer han ham med nebb og klør, og han slår nådeløst ned på stabsmedlemmer som utsetter presidenten for negativ publisitet.

Stabens nestkommanderende er Josh Lyman (Bradley Whitford). Josh er en dreven valgkampstrategiker som tillegges mye av æren for at Bartlet ble valgt til president. Imidlertid har han sterke meninger som han ikke alltid uttrykker like diplomatisk, noe som forårsaker høye bølger rett som det er.

Pressesekretæren C.J. Cregg (Allison Janney) er ekspert på å avlede pressens nærgående spørsmål med stil og dyktighet. Hun demper gemytter og holder ”ulvene” på avstand sammen med kommunikasjonssjefen Toby Ziegler (Richard Schiff). Han har en uformell stil og en kynisk sans for humor som har reddet ham ut av mang en kinkig politisk situasjon. Alle sider ved en sak blir grundig analysert før Toby tar en beslutning.

Tobys nestkommanderende Sam Seaborn (Rob Lowe) er hans rake motsetning, et rendyrket politisk dyr som med letthet utformer passende erklæringer for presidenten. Detaljene er han imidlertid ikke så nøye med, han har lett for å ta snarveier. Dessuten har han en forkjærlighet for kvinner som lett kan komme til å sette hans lovende karriere i fare.

Med sine ulike egenskaper utgjør presidentens utvalgte et slagkraftig team som spiller en avgjørende rolle i styringen av landet. Nasjonen overlever på grunn av – men til tider også på tross av – det som skjer i den vestre fløyen i Det hvite hus.

Amerikansk dramaserie
Av Aaron Sorkin
Originaltittel: The West Wing (Serie 2)
Produksjon: Warner Bros. for NBC
Med bl.a. Martin Sheen, Rob Lowe, Allison Janney, John Spencer, Richard Schiff, Dule Hill, Moria Kelly og Bradley Whitford
Pressekontakt: Sidsel Aarsnes Linden, tlf. 23 04 98 41