Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 1. april 2002 kl 20.50 Sápmi Extraváganza - påskeshow fra Kautokeino

En internasjonal kulturfestival

Ole Rune Hætta serverer påskefeiring fra Kautokeino. (Foto: NRK )
Ole Rune Hætta serverer påskefeiring fra Kautokeino. (Foto: NRK )
Påskefeiringen i Kautokeino har gjennom mange år opparbeidet seg til å bli en kulturfestival som har fått mer og mer oppmerksomhet, så vel nasjonalt som internasjonalt. Det er blitt en eksotisk og spennende opplevelse, og den viktigste høytiden og kulturbegivenheten for samene.

NRK Sami Radio skal i løpet av påsken reise rundt for å ta pulsen på feiringen, og resultatet får vi se i kveld. Ole Rune Hætta er programleder, og sammen med ham får vi ta del i det som gjør påsken i Kautokeino så spesiell. Begivenhetene står i kø, og Hætta skal prøve å gi oss et utdrag av det viktigste. Han presenterer både reportasjer, gjester og artister

Mangfoldig tilbud
Samisk musikkfestival har vært arrangert i Kautokeino i 30 år, og begynner etter hvert å få et spennende innhold av høy kunstnerisk kvalitet. For 30 år siden var det forbudt å joike offisielt og nå arrangeres det både joikekonkurranser- og konserter. I år kommer blant andre Mari Boine, D´Sound og Wimme Saari til festivalen.

Som gjest i Kautokeino i påsken har man ellers et unikt tilbud av kulturaktiviteter.
Under påskehøytiden kan både samer og utenlandske gjester bli med på store bryllupsfester med nærmere 2000 gjester. Samisk bryllupsfest er pulserende og heftig, men dog veldig tradisjonell. Brudeparet får tradisjonelle gaver av slekt og venner som reinsdyr og bruksgjenstander som paret trenger på fjellet.

Man kan også ta del i konfirmasjon, VM i reinkappkjøring, teaterpremiere, joikekonserter, samisk Melodi Grand Prix, klassiske konserter, scootercross, rein- og scootersafari, filmfestival og fiskekonkurranser.

Internasjonal interesse
Påskefeiringen i Kautokeino tiltrekker seg internasjonale filmteam og journalister, og også samer fra hele Nordkalotten møtes her. I tillegg har nordmenn og utenlandske turister fått øyene opp for kulturfestivalen. Samisk MGP er etter hvert blitt så anerkjent at billettene til dette arrangementet er utsolgt nesten før salget er kommet i gang. Også overnattingsplasser i den lille bygda må man være tidlig ute for å reservere.

NRK Sami Radio
Egenprodusert magasin
Programleder: Ole Rune Hætta
Prosjektleder: Liv Inger Somby, 78 46 92 37/90 05 69 95
Pressekontakt: Sabine Hammari, 23 04 99 18/90 18 36 10

Bilde
Ole Rune Hætta serverer påskefeiring fra Kautokeino. (Foto: NRK )