Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 10. mars 2010 kl 20.15 Folk: Sledemakeren

En brukskunstner av rang

Midt i Oslo produserer Thorleif Nordengen utstyr for de tøffeste hundeløp og Nordpolekspedisjoner. Her sammen med Norges mestvinnende hundekjører, Robert Sørlie. (Foto: Per Harald Kårstad/NRK)
Midt i Oslo produserer Thorleif Nordengen utstyr for de tøffeste hundeløp og Nordpolekspedisjoner. Her sammen med Norges mestvinnende hundekjører, Robert Sørlie. (Foto: Per Harald Kårstad/NRK)
Siden 1975 har Thorleif Nordengen (77) produsert hundesleder i snekkerverkstedet sitt. Norges mestvinnende hundekjører, Robert Sørlie, har gått først i mål med Thorleifs sleder utallige ganger. Møt en engasjert brukskunstner som i sitt syttiåttende år fortsatt leter etter den beste løsningen.

For Thorleif Nordengen ligger fortsatt i toppsjiktet med sine sleder samtidig som han driver en av de siste håndverksbedriftene på Grünerløkka, Oppsal Treindustri. Det har han gjort siden han var 24 år. Det er blitt mange butikkinteriører og møbler opp gjennom åra, men så i 1975 skjedde det noe.

- En fetter av meg dro med seg en "Nansen-slede" inn i bakgården her, og lurte på om jeg kunne reparere den, og den tente jeg på, forteller Nordengen og fortsetter;
-Jeg hadde lenge ønsket meg en egen artikkel å produsere, men at det skulle bli hundesleder hadde jeg aldri drømt om, ler han.

Nå 35 år senere er OT-sleden et begrep. Det startet med klassiske nomesleder i tre, men har endt opp som hightech-kreasjoner i flyaluminium, glassfiber og karbon. Men hundekjøring har Thorleif aldri bedrevet selv. Det er selve utviklingen av sleden og å se at tingene fungerer som er hans interesse. Over 4000 OT-sleder har dratt fra Grünerløkka og ut i verden på eventyr. Under årets Femundløp kunne skaperen fornøyd konstatere at de forskjellige modellene lever i beste velgående ute i løypene.

Egenprodusert dokumentar (2009)
Programansvarlig: Per Harald Kårstad, per.harald.karstad@nrk.no
Programredaktør:Odd bjørn Rosnes , tlf 478 15 458
Pressekontakt: Silje Marie Lien, tlf 23 04 41 01/975 252 87
TV-seere bes kontakte Publikumsservice tlf 815 65 900
info@nrk.no