Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 3. juli 2001 kl 21.00 Niern: For ikke å snakke om disse vakre kvinner

Bergman-film med blandet mottakelse

Dette er Ingmar Bergmans første fargefilm-komedie. Vi møter kritikeren Cornelius, som forsøker å få tak i cellisten Felix, for å skrive hans biografi. ”Jakten” foregår på slottet, hvor Felix bor sammen med sin kone – og alle sine elskerinner. Ved siden av å være en løssluppen komedie, er filmen også et oppgjør med med den ukritiske kritikertypen, og den kunstner som svikter sin overbevisning for gull og berømmelse.

Cornelius ankommer Felix’ hus for å avslutte biografien. Han oppdager at det fins mye å skrive om. Han treffer Felix’ unge kusine Ceceilia, men før han rekker å stifte nærmere bekjentskap med henne skal Felix ha en ”privattime” med henne. Neste skjønnhet er Adelaide, som er Felix’ hustru. Så møter Cornelius Humlan. Dette leder til et kjærlighetsmøte, som av hensyn til sensuren skildres i form av en tango. Følgende morgen våkner Cornelius i Humlans seng, men oppdager at en kvinne i sort prøver å myrde ham i den tro at han er Felix.

Cornelius har laget en komposisjon til Felix, en komposisjon Cornelius håper mesteren vil spille. Men under den konserten hvor komposisjone skal spilles, dør Felix. Etterpå forsøker Cornelius å lese sitt manuskript, men klarer aldri å finne fram til mesterens innerste vesen. Han blir avbrutt av enkene. En del av hans manus forsvinner. Og en ung mann trer inn i handlingen, en begavet yngling som damene bare er altfor villige til å elske og tilbe. Felix er glemt, og med ham kanskje også hans biograf…

Pressens reaksjoner
Filmen er fra 1964, og den svenske pressen ga filmen jevnt over en kjølig og negativ mottakelse. Filmen ble vist på festivalen i Venezia, og fikk samme reaksjon der. Det var først på et senere tidspunkt, fremfor alt i Frankrike, at filmen ble møtt med positive reaksjoner. Gunnar Unger i Svenska Dagbladet skrev : ”Sluttinntrykket blir at den nye Bergman-filmen, til tross for mange enestående prestasjoner, til tross for Jarl Kulles enmannsteater – de øvrige blir statister, men hvilke statister! – er oppkonstruert og pretensiøs. Det ville være latterlig å si at dette er Bergmans dårligste film, han og den merkelige gjengen hans av artister og teknikere er ikke i stand til å lage en dårlig film!”

I rollene ser vi Jarl Kulle, Bibi Andersson, Harriet Andersson, Eva Dahlbeck og Karin Kavli.

NRK2 tirsdag kl 20.55

Svensk produksjon fra 1964
Originaltittel: ”För att inte tala om alla dessa kvinnor”
Regi: Ingmar Bergman
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83