Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 22. mars 2004 kl 19.55 Institusjonen

Penger er ikke alt

Sykepleier Eva mener hun har masse igjen for å jobbe på sykehjem, selv om lønnen ikke er all verden. (Foto: Odd-Steinar Tøllefsen)
Sykepleier Eva mener hun har masse igjen for å jobbe på sykehjem, selv om lønnen ikke er all verden. (Foto: Odd-Steinar Tøllefsen)
Mange tenker på lønn når de skal velge yrke. For sykepleier Eva er ikke det viktig: - Jeg vil jobbe på sykehjem fordi der møter jeg mennesker med livserfaring, personlighet, egenart og sjarm. Jeg blir glad i dem, sier hun. I kveldens episode får vi et nært innsyn i hennes dagligliv på Gjestad bo- og aktivitetssenter.

Eva er utdannet sykepleier. Hun valgte å jobbe på sykehjem, for der er det større mulighet for å vise omsorg enn det blir anledning til på sykehus. Dette blir verdsatt både av pasienter og pårørende. Eva angrer ikke sitt yrkesvalg, selv om hun kunne ha tjent mer andre steder. – Det er flere verdier enn lønn, sier hun.

Beboer Anna (81 år) på eldrehjemmet har også gjort seg opp noen tanker om eldreomsorgen. Hun ville gjerne rettet på en del ting, og aller helst ville hun hatt mer mat og mindre piller. Anna frykter at all medisineringen kan virke mot sin hensikt i enkelte tilfeller.

Ut på tur
Slag- og infarktrammede Knut Ivar har fått seg en motorisert rullestol. Nå skal han lære å betjene den, og som alltid er ergoterapeuten Lisbeth i nærheten.

Unn Berit skal på kino med Tom André. På plakaten står "Ringenes herre: To tårn", og Tom André har lenge gledet seg veldig. Nå er det imidlertid skjedd noe som gjør ham trist: Tom André føler seg mobbet av enkelte av de andre beboerne. Klarer Unn Berit å få ham i godt humør igjen?

Nattevakt
Merete og Fredrik er nattevakter i bofellesskapet. Denne kvelden er de spesielt spent på hvordan Knut Eirik vil oppføre seg siden han har vært i ganske dårlig humør i det siste. Heldigvis er han i svært godt humør, og han holder til og med en liten sangoppvisning for dem.

Om serien
Det eksisterer ingen korrekt fremstilling av hvordan en institusjon er, for historiene og skjebnene er like forskjellige som menneskene som skjuler seg bak dem. Denne programserien forsøker likevel å gi et representativt inntrykk av hvordan dagliglivet i en liten bit av Helse-Norge arter seg. Vi møter pleiere, pasienter på medisinsk rehabilitering, eldre beboere på sykehjem og mennesker som får oppfølging i spesialtilpassede boenheter.

Innkjøpt dokumentarserie. Produsert av Indie Film i samarbeid med Dinamo Story.
Pressekontakt: Håkon M. Sverdrup , 23 04 98 41 (92 01 55 79)