Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 27. mai 2004 kl 22.00 Eurovisjonens konkurranse for unge musikere

Vilde Frang i finalen

Den norske fiolinvirtuosen Vilde Frang (17) er tatt ut til finalen i Eurovisjonens konkurranse for unge musikere.
Den norske fiolinvirtuosen Vilde Frang (17) er tatt ut til finalen i Eurovisjonens konkurranse for unge musikere.
Den 17-årige fiolinvirtuosen Vilde Frang skal forsvare de norske fargene under finalen i Eurovisjonens konkurranse for unge musikere i Luzern i Sveits. Hun er blant de sju utøverne som gikk videre etter semifinalene 22. og 23. mai.

Verken hårfrisyrer eller antrekk blir utslagsgivende for ungdommene mellom 14 og 19 år som deltar i Eurovisjonens konkurranse for unge musikere. Det dreier om utøvere på internasjonalt toppnivå som har viet det meste av sine unge liv til musikken, og som har lang erfaring med å spille de mest krevende musikkverk med store orkestre i ryggen.

19 musikere deltok under semifinalene helgen 22.-23. mai etter å ha vunnet de nasjonale finalene i sine respektive land. En internasjonal fagjury har utpekt de sju finalistene, og i kveld står det endelige slaget om den gjeve vinnertrofeen.

Finalistene skal spille et sju minutters utdrag fra en solokonsert sammen med Luzern symfoniorkester under ledelse av sjefdirigent Christian Arming. Vilde Frang skal framføre en sats fra Sibelius’ fiolinkonsert. Under semifinalene spilte hun verker av Niccolò Paganini, Olav Anton Thommessen og William Kroll.

Barnestjerne
Vilde Frang begynte å spille fiolin som fireåring, og tre år seinere ble hun elev ved Barratt Due musikkinstitutt i Oslo. Siden hun var ti år har hun hatt solistengasjementer med alle de store norske symfoniorkestrene.

Det hun selv kaller det viktigste spranget i karrieren skjedde da hun som 12-åring ble engasjert av selveste Mariss Jansons til å være solist med Oslo-filharmonien. Siden har hun også hatt en lang rekke opptredender med orkestre i Europa og Asia. Vilde har dessuten i fire år spilt i duo med den russiske pianisten Ksenia Lubjantzeva.

Siden 2002 har Vilde Frang studert i Hamburg. I år har hun blant annet vært på turné med Aalborg symfoniorkester i Norge og Sverige, og hun har holdt konserter med orkestre i Litauen, Sverige, Tyskland og Danmark.

Sendes i 23 land
Eurovisjonens konkurranse for unge musikere er et samarbeidsprosjekt mellom allmennkringkasterne i EBU (Den Europeiske Kringkastingsunionen), og ble arrangert for første gang i 1982. Konkurransen går annethvert år og alternerer med Eurovisjonens konkurranse for unge dansere, slik at årets arrangement blir det tolvte i rekken. Kveldens finale vil bli sendt av tv-stasjoner i 23 land.

Førstepremien i finalen utgjør 5000 Euro eller drøyt 40.000 kroner. Det blir også delt ut 2. og 3. pris på henholdsvis 3000 og 2000 euro.

Som norsk finalist i konkurransen er Vilde i meget godt selskap: Tidligere har de nå internasjonale toppmusikerne Ole Edvard Antonsen og Leif Ove Andsnes kommet til finalen. Sistnevnte kom på andre plass i konkurransen i 1988, og det er det beste resultatet for Norge i konkurransen – så langt.

Østerrike topper listen over antall tidligere vinnere med tre seire, mens musikere fra Polen, Nederland og Tyskland har vunnet to ganger hver. Ingen nordiske utøvere har tidligere gått helt til topps i konkurransen.

Direktesending fra finalen i Luzern kultur- og kongressenter, Sveits
Norsk kommentator: Arild Erikstad
Prosjektleder NRK: Ida Simonsen
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51 / 95 10 02 99


LENKER
  • Les mer om Eurovisjonens konkurranse for unge musikere