Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 10. desember 2000 kl 20.10 Bokbadet

Bokbadet (ttv)


NRK2 søndag 10. desember kl 20.10
Bokbadet

Hanne Ørstavik om kjernefamiliens vanskelige liv

Hanne Ørstaviks nye bok, \"Tiden det tar\", er hovedbok i Bokklubben Nye Bøker i desember. Boka er en opprivende fortelling om foreldres svik. - Jeg tror ikke historien er uvanlig eller spesiell. Dette skjer oftere enn vi tror, sier forfatteren.

I romanen \"Tiden det tar\" møter vi Signe, en ung jente fra Finnmark, som tar på seg ansvaret for å holde familien sammen. Faren er en hustyrann, moren har trukket seg tilbake til taushet og tårer, og broren sklir som en skygge ned på rommet sitt når helvete bryter løs.

Vergeløse barn blir snakket i stykker av manipulerende foreldre. Den tilsynelatende positive faren holder familien i et jerngrep ved å innprente kone og barn at familien er å betrakte som en gruppe, at familiemedlemmene har et felles ansvar for åpenhet og nærhet, at familierådet fungerer som demokratisk instans. \"Så heldige vi er som opplever dette sammen\", kan faren si for å undertrykke en åpenbart fiendtlig stemning. 13-åringen Signe tar dette snakket til seg som en slags trøst, men \"Tiden det tar\" viser hvordan hun over tid blir påført psykosomatiske plager av all den løgnaktige språkbruken.

Trilogi
Hanne Ørstavik (31) betraktes som en sentral forfatter i sin generasjon. Med \"Tiden det tar\" avsluttes en trilogi som startet med romanen \"Kjærlighet\" i 1997 og fortsatte med den kritikerroste \"Like sant som jeg er virkelig\" i fjor. Ørstaviks budskap i disse tre bøkene er at vi kan velge hvordan livet skal være. Det er vi som bestemmer. Signe i \"Tiden det tar\" forsøker å bestemme seg for om hun som voksen skal bryte med foreldrene sine, eller om hun kan leve videre med alt de har uoppgjort seg imellom. Ørstavik anbefaler brudd.

- Mange bruker hele livet på å frigjøre seg fra sine foreldre. Kanskje trenger de kunsten - litteratur og film - som modeller, sier hun, og ser gjerne at \"Tiden det tar\" kan hjelpe noen.
- Det ville vært flott, sier Hanne Ørstavik.

NRK2 søndag kl 20.10

Egenproduksjon fra Kulturavdelingen
Programleder Anne Grosvold
Prosjektleder Ales Ree
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 (inger.larsen@nrk.no)

Bilde
Anne Grosvold har besøk av forfatteren Hanne Ørstavik i \"Bokbadet\" i kveld (Foto: NRK)