Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 26. november 2009 kl 20.10 Dokumentar: Hva skjuler seg i vinen?

Vinindustriens bedrag

Programleder Jane Moore utforsker vinindustriens mørke hemmeligheter og prater med journalister og etterforskere som har vært med på avsløringene av noen av de største skandalene. (Foto: Channel4)
Programleder Jane Moore utforsker vinindustriens mørke hemmeligheter og prater med journalister og etterforskere som har vært med på avsløringene av noen av de største skandalene. (Foto: Channel4)
Når du drikker et glass vin, er sjansen stor for at du får i deg store mengder kunstige gjærstoffer og ekstra tilsetninger av sukker, enzymer og garvesyre. Mange viner er ikke stort bedre enn cola tilsatt alkohol.

I denne dokumentaren rettes søkelyset mot hvordan forbrukerne villedes av store forhandlere og produsenter i vinindustrien.

En sukkerbombe
Vin blir tradisjonelt ansett som et naturlig, sunt produkt, men mye av vinen som produseres i dag, er kjemisk behandlet og tilsatt ekstrasøtstoffer og smaksforsterkere. Selv de største og beste merkene som sjampanje trenger store mengder tilsatt sukker for å smake godt.

Kjemiske tilsetninger
Mye av vinen som konsumeres i dag, inneholder opp mot 100 prosent mer sulfitt, et kjemisk konserveringsmiddel, enn det som er anbefalt fra verdens helseorganisasjon. Noen vinprodusenter tar til og med livsfarlige sjanser når de masseproduserer vin med giftige tilsetningsstoffer.

Livsfarlig eksperiment
Italiensk politi gjorde i fjor et beslag på 70 millioner liter vin tilsatt syre og kunstgjødsel. En av produsentene som sto bak denne vinen, produserte i 1986 et parti som inneholdt store mengder metanol. 26 mennesker døde, og flere av de overlevende mistet synet.

Britisk produksjon fra 2008
Originaltittel: "What’s in your wine"
Produsent: Quickfire Media for Channel Four
Regi: Tom Anstiss
Programleder: Jane Moore
Pressekontakt: Jade Josefine Nordahl/ 92 40 38 73 / 23 04 45 76
TV-seere bes kontakte Publikumsservice: info@nrk.no / 815 65 900