Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 12. januar 2008 kl 22.50 Du er avslørt!

Menneskelig adferd under lupen

Vi blir med når Dr. John Marsden utforsker menneskelig adferd. (Foto: BBC)
Vi blir med når Dr. John Marsden utforsker menneskelig adferd. (Foto: BBC)
Føler du deg høyt hevet over instinkter, overlevelsesmekanismer, sosiale hierarkier og fobier? Tro om igjen, hevder denne britiske serien. I fire episoder blir vi med når psykolog og forsker John Marsden ser nærmere på hvorfor vi mennesker gjør som vi gjør.

For i følge hans forskning lar vi oss styre langt mer av gener, hormoner og oppvekst, enn av vår egen frie vilje. Men hva har størst innflytelse, gener eller oppdragelse? Og hvordan følger barndomsopplevelser oss gjennom livet i form av tankesett og handlingsmønster? Hva gjør det med mennesker å bo i en stor by? Hvorfor er noen mennesker gode løgnere, mens andre blir avslørt før de i det hele tatt åpner munnen?

Store løgnhalser
I første del av serien skal det handle om nettopp løgnere. Det hevdes at det finnes rundt 111 forskjellige typer løgner. Noen er gode, andre er dårlige, og noen er rett og slett ondskapsfulle. Hver og én av oss forteller rundt 15 løgner i uka, og får høre desto flere. Men til tross for at løgner er en stor del av menneskelig samhandling, vet vi altfor lite om dem.

I jakten på løgnens sanne natur møter John Marsden blant annet en mann som løy seg 15 millioner dollar rikere. Marsden møter også ofrene for løgneren, som har fått sine liv snudd på hodet. Vi møter også en kvinne som kan avsløre 90 prosent av alle løgner, og som er mer treffsikker enn den mest kjente løgndetektoren av alle, polygrafen.

Programmet er sendt tidligere.

Britisk underholdningsdokumentar i fire deler (2006)
Originaltittel: "Exposed"
Episodetittel: "Liars"
Programleder: Dr. John Marsden
Produsert av BBC
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252
Tv-seere bes kontakte NRKs Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no