Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 20. november 1999 kl 22.15 Fakta på lørdag: I doktor Livingstones kjølvann

Fakta på lørdag: I doktor Livingstones k


NRK1 lørdag 20. november kl 22.15
Fakta på lørdag: I doktor Livingstones kjølvann (2:2)

Dramatisk ferd på Zambezi

Midt inne i det sørlige Afrika renner den 3500 kilometer lange Zambezi med dramatisk kraft gjennom seks land. Mange har prøvd å forsere elven fra start til utløp, men ingen har hittil greid det.
Forrige lørdag fikk vi være med eventyreren Kingsley Holgate med familie og venner halvveis, helt ned mot Victoriafallene. I kveld skal vi følge dem videre på den dramatiske elvesafarien.
Det har alltid vært knyttet noe hemmelighetsfullt og besnærende ved Zambezi. De mennesker som tradisjonelt har vært hjemmehørende langs elven, har hatt et fryktsomt og respektfullt forhold til den tilsynelatende uendelige vannåren.

Livingstone
Den mest kjente oppdagelsesreisende i området ble likevel dr. David Livingstone. Han levde mange år i denne del av Afrika, og lenge trodde man at han var blitt borte for godt, inntil den britisk-amerikanske journalisten og eventyreren Henry Morton Stanley fant ham i beste velgående i 1871. Da hadde Livingstone forlengst utforsket midtre og øvre løp av Zambezi.
Zambezi, den store elven, har sine kilder i østlige Angola. Den renner derfra sørover gjennom Zambia og senere østover som grenseelv mellom Zambia og Namibia, deretter som grense mellom Zambia og Zimbabwe. Det er her elven danner Victoria-fallene, kontinentets største fossefall .

Kingsley Holgate
55-årige Kingsley Holgate har bodd det meste av livet i Afrika. Han har vært på utallige ekspedisjoner rundt om på kontinentet, men safarien på Zambezi er det største prosjektet han har innlatt seg på. Sammen med sin kone, sønn og flere nære venner forsøker de altså å erobre elven med to gummibåter og en bil med 4- hjulstrekk.

NRK1 lørdag kl 22. 15

Britisk dokumentar i to deler
Produksjon: Times Media Ltd
Originaltittel: Afrikan Odyssey
Pressekontakt Fjernsynets informasjonsavdeling, tlf. 23 04 78 46

\0\0\0