Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 9. april 2007 kl 15.35 E.T.

Spielbergs ikke-jordiske

E.T. og hans jordiske venn Elliott (Henry Thomas) i en relansert utgave av Steven Spielbergs eventyrfilm. (Foto: Universal Studios)
E.T. og hans jordiske venn Elliott (Henry Thomas) i en relansert utgave av Steven Spielbergs eventyrfilm. (Foto: Universal Studios)
"Extra-terrestrial" var et ord vi fikk lære oss tidlig på 80-tallet da Steven Spielbergs store eventyrfilm med vesener fra det ytre rom – i dette tilfellet skapningen E.T. – okkuperte alle barns fantasi. Og mange voksnes.

Filmen var mer å regne som et kulturfenomen i seg selv enn som bare en film. I dag på andre påskedag har vi muligheten til et gjensyn med "E.T." – i relansert utgave fra 2002.

Den var i sin tid vanskelig å kategorisere. Spielberg hadde hatt kjempesuksess med science-fiction-filmen "Nærkontakt av tredje grad" i årene like før. Men i "E.T." bruker han science-fiction-genren mer som innpakning for en eventyrfilm eller som et sujett til å lage familiefilm av.

Disney-filmen Disney aldri laget
Fagbladet Variety var rask med å beskrive Spielbergs film som "den beste Disney-filmen Disney aldri laget".

"E.T." er den mest bedårende historie om en ensom gutt i forstedene og hans spesielle venn, den ikke-jordiske E.T. De oppnår et nærmest telepatisk samkvem, og da E.T. blir alvorlig syk, lider også gutten. Så da myndighetene forfølger dem og til sist får kloa i E.T., står det så dårlig til at de risikerer å dø.

Heldigvis er hjelpen på vei – langs samme kurs som E.T. fulgte til Jorden.

Amerikansk eventyrfilm (1982)
Originaltittel: E.T. – The Extra-Terrestrial
I rollene: Dee Wallace, Henry Thomas, Peter Coyote, Robert MacNaughton, Drew Barrymore m. fl.
Regi: Steven Spielberg
Produksjon: Universal Studios
Pressekontakt Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900, info@nrk.no