Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 18. februar 2013 kl 20.15 Korpsfiksert

Bli med til brasslandet!


De er internasjonale superstjerner. De har vinnerinstinkt til tusen. De er villige til å ofre hva det skal være for brassbandet sitt. Møt de korpsfikserte!

I områdene nord for Bergen spiller man like gjerne kornett og tuba som fotball. Det vrimler av korps. Ikke bare skolekorps, men også et av verdens beste brassband: Eikanger-Bjørsvik Musikklag.

Elitekorpset består av 30 musikkelskere som bruker all sin fritid på å spille sammen. Eikanger-Bjørsvik er verdenskjent som et brassband i toppklasse, og er grossist i NM-titler. Bandet har også vunnet to EM.

I dokumentarserien "Korpsfiksert" følger vi musikklaget gjennom en sesong, fra august og fram til brass-EM i Rotterdam. Noen av musikantene følger vi ekstra tett, både i korpssammenheng og på hjemmebane.

Gullet skal hjem
Eikanger-Bjørsvik Musikklag har havnet høyt på resultatlista i flere EM. Men sist de vant, var så langt tilbake som i 1989. Nå vil de ha gullet hjem igjen.

Det betyr hardt arbeid og forsakelser gjennom et år der mye står på spill. Vil den ferske rekrutten makte presset? Hvordan takler stjernesolisten sin dårlige samvittighet overfor familien? Orker bandet kravene fra en genial, men krevende gjestedirigent?

Førstereisgutt
Unge Torstein Holmås har uventet fått posisjonen som ess-kornettist i bandet. Det er en utsatt solistplass, og læringskurven er bratt for 19-åringen, som samtidig flytter hjemmefra for første gang.

Stjernesolisten Gyda Matland spiller flygelhorn. Hun har levd og åndet for korps så lenge hun kan huske. Nå er hun småbarnsmor, og må sjonglere familieliv og tette øvingsplaner. Kabalen blir ikke enklere av at ektemannen også spiller i bandet.

Tubaisten Magnus Brandseth er ekstremt ambisiøs og engasjert både på egne og andres vegne. Han er selv en ettertraktet korpsdirigent. Samtidig drømmer han om en egen musikkarriere, og begynner å arbeide med et soloprosjekt.

Tone-Renée Bjørkhaug Gjendemsjø er arbeidsjernet som alltid har utallige prosjekter i gang. Hun driver en musikkforretning som betjener hele landet. Idet høysesongen for korpset nærmer seg, skal hun planlegge og gjennomføre en konfirmasjon. Attpåtil er hun morsfiguren som alle i korpset tyr til når de trenger hjelp.

Veteranen Sølvi Ones spiller trombone, og var bare 16 år da hun begynte i Eikanger-Bjørvik Musikklag. Hun var med på begge EM-seirene på 80-tallet. Nå har hun et sterkt ønske om å få oppleve seiersrusen nok en gang. Hun vet bedre enn de fleste hva som skal til.

Halvveis uti serien blir vi kjent med Fredrik Berentsen, som spiller tuba. Han er baker og får så vidt tid til å sove mellom nattevakter og brassbandøvinger. Attpåtil er han tilnærmet treningsnarkoman. Fredrik jobber sammen med broren sin, som også er tubaist. Men han spiller i et annet lokalt elitekorps, erkerivalen Manger…

Topper formen
Eikanger-Bjørsvik Musikklag øver fast to kvelder i uka gjennom hele året. I oppkjøringen mot de store mesterskapene blir de mange ekstra samlinger både på hverdager og i helgene. To store brassband-konkurranser, NM og Siddis Brass, skal helst vinnes for å toppe formen til EM.

Gjennom åtte episoder fram mot EM får vi et blikk inn i et miljø som er ukjent for folk flest. For de involverte er korpset selve livet. De kan ikke tenke seg å leve uten terpingen, øvingene, reisene og konkurransene. Alt for å oppleve det berusende kicket av å stå på scenen og få til noe sammen med de andre, noe som er større enn du kan klare alene.

Norsk dokumentarserie i åtte deler
Produksjon: NRK Hordaland
Regi: Anne Marie Kvassheim
Prosjektleder: Kristin Helgeland Hauge
Presseansvarlig: Helene Amlie, 95100299
Publikum bes kontakte Publikumsservice, 815 65 900