Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 17. desember 2004 kl 23.25 Endelig kom smilet fram

Med grunn til å smile

Brian Wilson har all grunn til å smile etter lovprisningene det etterlengtede
Brian Wilson har all grunn til å smile etter lovprisningene det etterlengtede "Smile"-albumet har mottatt. (Foto: Showtime)
37 år etter at albumet egentlig skulle bli utgitt, ble endelig Brian Wilsons myteomspunnede "Smile" klar for publikum. I mellomtiden hadde legendene om alt albumet skulle være og ikke være, vokst til enorme proporsjoner, men utrolig nok ble både kritikerne og platekjøpernes forventninger innfridd.

I kveldens nesten to timer lange dokumentar følger vi historien om Brian Wilson fra han la ned arbeidet med konseptalbumet "Smile" i 1967 til utgivelsen i september i år.

Kritikerrost
Sven Ove Bakke i Dagbladet hadde følgende å si da albumet, som er et stykke pophistorie, kom ut: "Det går ikke mange minuttene før man må legge ned våpnene her, og gi seg over til popmusikkens magi slik den kommer ut av Brian WIlsons årgangsflosshatt. Mesteren er tilbake, rehabilitert og ikke lenger så lysømfintlig som før, og han viser gamle, geniale triks til måpende tilskuere i alle aldre." Da hadde Wilson allerede lenge sjarmert publikum på turneen ved samme navn, og også i utenlandsk presse ble albumet lovprist.

Levende legende
Det er ingen hemmelighet at det ikke alltid har vært lett å være Brian Wilson. Hjernen bak Beach Boys har hatt det tungt, og sliter fortsatt med psykiske problemer. I kveldens dokumentar blir han flittig sitert og forteller sin egen historie, og i tillegg bidrar en imponerende mengde studiomusikere, låtskrivere og artister. Wilson er fortsatt en levende legende, og en av pophistoriens mest talentfulle og innflytelsesrike låtskrivere.

Innkjøpt amerikansk musikkdokumentar (2004)
Originaltittel: Beautiful Dreamer: Brian Wilson & The Story of Smile
Produsert av: LSL Prods. and Chautauqua Entertainment
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252