Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 12. september 2008 kl 19.30 Solens mat

Vakkert land, deilig mat

Solens mat (1): Italiensk og solrikt – svenske Bo Hagström går kjøkkenveien og matveien i seks nye programmer. (Foto: P. A. Rudelius, SVT)
Solens mat (1): Italiensk og solrikt – svenske Bo Hagström går kjøkkenveien og matveien i seks nye programmer. (Foto: P. A. Rudelius, SVT)
Svenske Bo Hagström kaller seg mat-turist, og i en ny omgang av Solens mat tar han oss med til områder av Italia der maten er et funn. Folk her synes de bor i et vakkert land, preget både av det søte og det harde liv.

Bo Hagström beveger seg rundt i fargerike Italia gjennom seks nye episoder av Solens mat. Vi får med oss kjøkkenkunster fra sør til nord i Italia, med start langt nede på "støvelen". I løpet av de seks delene skal vi innom en fjellby nordvest for Napoli, deretter enda høyere opp til Santo Stefano di Sessanio i fjellrekken Apenninene. Så nordover til regionen Piemonte, deretter til Lombardia, Emilia og Liguria. Turen ender i Toscana og Genova.

Kjøkkenets heltinner
Castel di Sasso er en liten fjellby nordvest for Napoli, og her starter Bo Hagströms reise. Vi skal hilse på seks av det italienske kjøkkenets ukjente heltinner, kvinner av høyst ulik alder og bakgrunn, men alle med en lidenskap for god mat.

De er Maddalena og hennes datter Liliana. Moren har slitt hardt for at familien skal ha et godt liv, og datteren er et eksempel på hvordan en moderne kvinne har funnet en ny rolle i matlandet Italia. Anna har en helt annen bakgrunn enn disse to, hun kommer fra en rik familie, men brøt med næringslivet og sin posisjon der, for å ta over en bondegård og drive et vertshus.

Vakre Paestum
De greske templene i Paestum sør for Napoli er verdenskjente, men det er pga. stedets rike artiskokk-høst at Bo Hagström hilser på Patrizia i den lille landsbyen. Bl.a. byr hun på artiskokker fylt med parmesanost – en rett som får programlederen til å gå i spinn.

Svensk serie om matkultur (2007)
Originaltittel: Solens mat
Produsert av: SVT/Nordvisjon/samproduksjon
Kontaktperson i Programinformasjon: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57